“H&M” povukao seriju čarapa zbog natpisa “Allah”

392

Švedski maloprodajni modni gigant “H&M” povukao je seriju čarapa za djecu, nakon što su na njegov račun upućene kritike zbog crteža na tim čarapama koji navodno označava riječ “Allah” na arapskom pismu.

U objavi za javnost za medije, ova kompanija je navela da je taj crtež bila potpuna slučajnost i u potpunosti nenamjerna, prenosi turski list “Daily sabah”.

Crtež na čarapi na kojoj se vidi lego figura koja liči na natpis “Allah” prema arapskom pismu je potpuna slučajnost, ali pošto su se naši kupci žalili, odlučili smo ih povuči iz prodaje – rekla je glasnogovornica za suradnju sa medijima te kompanije Petra Buchinger, navodi agencija pozivajući se na izvještaj švedskog državnog radija SVT.

Korisnici društvenih mreža kritizirali su su kompaniju zbog navodnog ispisivanja riječi “Allah” na čarapama za djecu, gdje se na slici nalazi lik lego figure, radnika sa kacigom, koji u ruci drži betonsku bušilicu.
Dio koji je sporan je “trag” rada te bušilice koji, ako se pogleda naopačke, jako podsjeća na arapsku riječ Allah, što znači bog.

Ovaj svjetski brand također je bio na meti kritika zbog rasističkog skandala koji se dogodio nakon što je prije nekoliko sedmica objavljena reklama sa crnim dječakom i majicom “najcool majmun u džungli”.

Ta reklama je izazvala međunarodnu reakciju i optužbe za “rasizam”. Neki kritičari su rekli da će bojkotirati ovaj brand. H&M trgovine u Južnoafričkoj Republici su zatvorene nakon velikih prosvjeda.

Pogledajte video:

(D.Š./sputniknews.com)

Komentari

komentara