Hoće li napokon biti odluke o ponavljanju izbora u Stocu?

414

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da održi sjednicu na kojoj će, između ostalih, razmatrati i prijedlog Odluke o poništenju izbora u Izbornoj jedinici Stolac, saopćeno je iz CIK-a BiH.

U CIK-u do sada nije bilo saglasnosti o poništavanju izbornog procesa i organiziranju novog glasanja, sve dok ne budu procesuirani odgovorni za incidente koji su se dogodili u vrijeme glasanja 2. oktobra.

CIK je donio odluku u uklanjanju sa izbornih listi odgovornih za incidente, među kojima su nositelj “Inicijativa za Stolac” za načelnika Stoca Salmir Kaplan, te nositelj liste za Općinsko vijeće Demir Mahmutćehajić.

Sud BiH ovu je odluku ukinuo, ali je CIK na novoj sjednici, preglasavanjem, ponovo donio istu odluku o skidanju sa izbornih listi glavnih kandidata “Inicijative za Stolac”, te kandidata Hrvatske koalicije za Stolac HSP BiH HDZ 1990 Boži Ragužu.

Podsjećamo, 2. oktobra na dan lokalnih izbora u Stocu zabilježeno je nekoliko incidenata, među kojima je i fizički obračun kandidata za načelnika Salmira Kaplana sa predsjedikom Općinske izborne komisije Ivanom Perićem, a maskirane osobe uzele su jedan dio glasačkog materijala.

Nakon toga izborni proces u Stocu je obustavljen i to je jedini grad gdje nisu potvrđeni rezultati izbora.

 

 

 

Radio Bet/BHRT

Komentari

komentara