menu Naslovna chevron_right
MagazinVijesti

Holandija pobjednik 64. Eurosonga, Islanđani s transparentom podrške Palestini

Urednik | 19. Maja 2019.

Pobjednik 64. Eurosonga je Holandija, tako su odlučili glasovi publike. Holandski predstavnik bio je Dankan Lorens (Duncan Laurence) koji je izveo pjesmu “Arcade”, a ona je osvojila 492 boda.

Na drugom mjestu je Italija, dok je Rus Sergej Lazarov bio treći.

Nakon glasanja zemalja učesnica prvoplasirana je bila Švedska, a drugoplasirana Sjeverna Makedonija koju je predstavljala Tamara Todevska, s dva boda manje od Švedske.

Tokom izvođenja Tamara je dobila pljesak već prije drugog refrena. Pjesma koja šalje poruku svim ženama da budu posebne osvojila je srca žirija, no ne i publike.

Tamara je sestra poznate pjevačice Tijane Dapčević. Pjesmu je posvetila kćeri, a pjevala je sa suzama u očima.

U finale Eurosonga plasiralo se 26 zemalja: Malta, Albanija, Češka Republika, Njemačka, Rusija, Danska, San Marino, Sjeverna Makedonija, Švedska, Slovenija, Kipar, Holandija, Grčka, Izrael, Norveška, Velika Britanija, Island, Estonija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Francuska, Italija, Srbija, Švajcarska, Australija i Španija.

Kada je riječ o zemljama regije, u finalu su se predstavili Srbija, Slovenija i pomenuta Sjeverna Makedonija, dok Hrvatska nije uspjela izboriti svoje mjesto. Bosna i Hercegovina nije učestvovala ni ove godine.

Kao gošća u finalnoj večeri nastupila je svjetska pop zvijezda Madona (Madonna), kao i nekadašnja pobjednica Eurosonga, Končita Vurst (Konchita Wurst), koja je svojevremeno Austriji donijela trijumf pjesmom “Rise like a Phoenix”.

Pažnju medija i svjetske javnosti izazvali su i predstavnici Islanda, koji su u bekstejdžu držali transparente Palestine, što je izazvalo negodovanje u dvorani.

Radio Bet / Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset