menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Holanđanin u Mostaru svira za Srebrenicu: Ta tragedija je velika mrlja u historiji moje zemlje

Urednik | 16. Juna 2019.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

Ovaj zanimljivi Holanđanin ima 25 godina, putuje svijetom na biciklu i svira bubnjeve u sklopu svog projekta “Voice of the Earth”.

“Živimo u vrlo kompleksnom i bučnom svijetu, u kojem niko nikog ne sluša i ne čuje. Ja putujem svijetom i slušam njegove glasove, a na mjestima koja su posebno bitna sviram bubnjeve i širim svoju poruku – mira, ljubavi i tolerancije. Muzika je univerzalni jezik, zbog toga ja sviram svoje bubnjeve”, ispričao nam je.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

Krenuo je iz svog Amsterdama, a prije Mostara svirao je u Cetinju. Nastavlja dalje prema Nacionalnom parku Una gdje će njegovo sviranje ići za zaštitu rijeka i sprječavanje gradnje hidroelektrana.

“Fokusiran sam na planetu i prvenstveno ekološke teme. Slušam rijeke, zvuk vjetrova u planinama, ali nisam mogao preskočiti Mostar zbog njegove historijske uloge i priče iz rata. Želio sam svirati na Starom mostu, ali su mi kazali da to nije moguće, pa sam zato ovdje malo nizvodnije”, kazao nam je Peter.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

Osim za Mostar Peter de Koning večeras će svirati i za Srebrenicu.

“Srebrenička tragedija velika je mrlja u historiji moje zemlje, zbog toga osjećam veliku odgovornost. Kako nikako nisam mogao uklopiti i odlazak u Srebrenicu, večeras ću svirati i u čast njenih žrtava. Ne možemo vratiti te ljude, ali moramo uraditi nešto da opravdamo svoju ulogu na ovom svijetu”, rekao je.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

Ne planira mnogo u budućnost, kaže da sluša šta planeta govori. Zna samo da će svirati i u Italiji te Finskoj, kad stigne do njih…

Prije nego je sjeo za bubnjeve pitao nas je za strane svijeta da bi prema jugu bacio mali zamotuljak i kratko se pomolio. Nakon toga bubnjevi su počeli prenositi poruku ovog neobičnog i dobrog čovjeka, koji je večeras pred začuđenim Mostarcima svirao za njihov grad i Srebrenicu.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset