Holandski sud zabranio knjigu o Srebrenici!

691

Holandski sud u Den Haagu zabranio je autoru Edwinu Giltay distribuciju i prodaju njegove knjige “Dedoofpotgeneraal”, kao i sve eventualne promotivne aktivnosti. Knjiga govori o neugodnom iskustvu Holandskog bataljona u Srebrenici čiji je jedan pripadnik fotoaparatom zabilježio zločine u bazi u Potočarima jula 1995. godine, ali je fotorolna kasnije netragom nestala u laboratoriji u Den Haagu.

Autor optužuje bivšu pripadnicu holandske vojne obavještajne službe (MID) kao najodgovorniju za skandal Ministarstva odbrane u Den Haagu.

Knjiga je već godinu dana u prodaji, a holandski mediji su zaprepašteni da ona bude zabranjena u zemlji proklamovanih sloboda. Navodi se i to da bivša službenica MID-a smatra kako su događaji koji joj se pripisuju izmišljeni te da nije ni dobila priliku da kaže svoju stranu priče od autora Giltaya.

U knjizi, koja je dobila dobru recenziju bivšeg ministra Jana Pronka, centralno mjesto je sukob između dvije strane unutar holandskog Ministarstva odbrane u dramatičnim danima nakon genocida u Srebrenici, jedne koja je po svaku cijenu htjela uništiti za holandsku vladu kompromitirajuću fotorolnu gdje su zabilježeni srpski zločini nad srebreničkim Bošnjacima u bazi DUTCHBAT-a i drugu koja je smatrala da ona ipak treba biti dostupna širokoj javnosti. Bivši holandski general Van Baal je, prema Giltayu, htio zaštititi pripadnike DUTCHBAT-a upravo držeći fotoronu daleko od očiju javnosti.

Autor knjige je najavio sudsku tužbu.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara