menu Home chevron_right
Regija i Svijet

HRVATSKA PONOVO BLOKIRALA OTVARANJE POGLAVLJA 23

Urednik | 5. Maja 2016.

Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Predsjedavajuća EU Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsjedavanja, što znači prije kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susjede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio evropskog zakonodavstva, navodi RTS, pozivajući se na izvore sa sastanka.

(D.Š./Telegraf.rs)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset