menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

‘Humanitarna organizacija’ nudi ‘volonterima’ dio novca prikupljenog za liječenje bolesnih?! ˝Ljeti se znalo uzeti čak i 100 KM dnevnice’

Urednik | 8. Oktobra 2019.

“Uopšte nije težak posao, a kako pomognete bolesnom djetetu tako i sebi zaradite. Minimalno što možete uzeti dnevnice je 15 KM da sjedite i šutite, a ljeti se znalo uzeti čak i 100 KM dnevnice” – ovo je način na koji pojedine humanitarne organizacije ubjeđuju ljude da “volontiraju” nudeći im novac koji građani izdvajaju da bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebija.

Na fotografiji koju možete vidjeti, prikazan je jedan od razgovora gdje se putem društvenih mreža pozivaju mladi da učine dobro djelo i naplate svoj “dobrovoljni rad”, ali iz fonda koji je namjenjen u humanitarne svrhe.

‘Zaprepastila sam se kada sam primila poruku’

“Dugo vremena radim u raznim organizacijama kao volonterka i zaprepastila sam se kada sam primila ovu poruku. Jako me rastužila činjenica zbog toga što mladi ljudi uzimaju novce koji su namjenjeni drugima za liječenje. Svima je poznato da je volonterski rad dobrovoljan te da se za taj rad ne dobiva novac. Svjesna sam da mladi masovno traže posao, ali postoji i drugačiji način zarade. Pogrešno je uzimati novac namjenjen bolesnoj djeci˝, izjavila je za TIP  volonterka koji je doživivjela ovo negativno iskustvo (identitet poznat redakciji).

Oprez zbog prevaranata

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona nezvanično saznajemo da se ovakvi slučajevi ne prijavljuju. Ipak, iz organizacije ‘Pomozi.ba’ prije nekoliko dana upozorili su na djevojku koja se lažno predstavlja i navodno sakuplja novac za liječenje djevojčice Lejne. Navode da djevojku koja je skupljala novac za pomoć uopšte ne poznaju, te su upozorili građane da je riječ o još jednoj prevari.

Širom Bosne i Hercegovine postoje organizacije zahvaljujući kojima su uspješno izliječeni mnogi oboljeli, ali potrebno je skrenuti pažnju i na ovakve slučajeve kojih, nažalost, nije mali broj. Jedan od načina da budete sigurni da je vaš novac otišao u “prave ruke” je direktna uplata na žiro račun namjenjen nečijem liječenju.

Osmi oktobar Međunarodni dan humanitarnih akcija

Ujedinjene Nacije priznale su osmi oktobar Međunarodnim danom humanitarnih akcija, a  ovim povodom bismo trebali razmisliti o našim vlastitim životima i o tome kako možemo pomoći. Volontirati treba srcem jer ćemo samo tako dovesti do konkretnih promjena. Svakome se mogu desiti bolest, neimaština, banrkot, potresi, poplave ili nesreće. Zapamtimo, kolo sreće se okreće, ko danas bi gore, sutra bi dole.

Radio Bet / Izvor: (TIP/Autorice: Belma Brigić i Hajra Karahodžić)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset