menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Imate dvojno državljanstvo, a nemate pasoš? Ulazak u BiH morate platiti 200 KM

Urednik | 13. Oktobra 2020.

Državljani BIH koji imaju dvojno državljanstvo, a nemaju pasoš već samo ličnu kartu, ulazak u BiH moraju da plate 200 maraka.

Takvu odluku donijelo je Ministarstvo sigurnosti, a usvojena je na sjednici Vijeća ministara BiH. Zbog čega je izmijenjena ranija odluka po kojoj se moglo ući sa ličnom kartom, iz Ministarstva sigurnosti juče nisu odgovorili. Zahtjev za informacijom, sa pitanjem zašto je izmijenjena ranija odluka, proslijedili su Graničnoj policiji. Granični policajci državljane BiH sa dvojnim državljanstvom koji im se pojave sa ličnom kartom, umjesto sa dobrodošlicom, sada dočekaju sa prekršajnim nalogom.

“Tom odlukom je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju osobne iskaznice nekažnjeno ulaze na teritoriju BIH, međutim donošenjem ove odluke jednostavno je stupila na snagu situacija da svi oni koji se pojave na nekom od graničnih prelaza nemaju putovnicu, a imaju osobnu mogu ući u BiH ali im se izriče prekršajni nalog”, kaže Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Od donošenja nove odluke granična policija izdala je više od stotinu prekršajnih naloga. Posebno se to dešavalo na aerodromima u Tuzli i Sarajevu. Bilo je i putnika koji bh. pasoš zapravo posjeduju ali zbog pandemije nisu mogli da ga produže na vrijeme. Granični policajci kažu bilo je i negodovanja od strane putnika zbog novonastale situacije.

“Izdato je 193 prekršajna naloga, od toga 40 prekršajnih naloga se odnosi na zakon o putnim ispravama BiH, dok 153 prekršajna naloga se odnose na zakon o graničnoj kontroli BiH”, kaže Nebojša Savić, policijski službenik Jedinice granične policije – Aerodrom Sarajevo.

Novo pravilo stupilo je na snagu polovinom septembra. Po Zakonu o ličnoj karti, državljani BiH mogu da je koriste za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim međunarodnim sporazumom BiH sa drugim državama. Oni koji su morali da plate 200 maraka za ulazak, smatraju da je ta “određena okolnost” upravo period pandemije kada nisu mogli da izvade ili produže pasoš.

Apsurdnim nazivaju i to da oni moraju da plate ulazak u matičnu zemlju dok istovremeno u BIH ulazi na stotine migranta koji nemaju nikakva dokumenta i pri tome su stranci.

Radio Bet /Izvor: ATV)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset