Incko: Imam ovlašćenja da smijenim Dodika ali..

508

Međunarodna zajednica nikada ne bi prihvatila referendum o otcjepljenju Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i dodao da ni on nikada ne bi potpisao tako nešto.

Incko je za zagrebački nedjeljnik Globus rekao da on, istina, ima ovlašćenja da smijeni predsjednika RS Milorada Dodika, ali su, kako kaže, ta vremena prošla.

Podsjeća da su njegovi prethodnici to pravo koristili 800 puta, te da je na takav način do sada smijenjeno 180 političara.

“Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i odgovornost”, kaže Incko.

Prema njegovom mišljenju Dejtonski ustav se može mijenjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda.

“Prije svega bi to trebalo da bude u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, naveo je.

Hrvati u BiH su konstitutivni narod, kaže Incko i dodaje: “Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nijesu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”.

Komentari

komentara