Independent: NATO sve češće presreće ruske avione

386
LONDON – Sve više aviona NATO presreće ruske vojne avione u jeku tenzija između SAD-Rusija, a samo u 2016. godini zabilježeno je 780 ovakvih incidenata, što je najviše od kraja “Hladnog rata”, piše Independent.

U 2015. godini, zabilježeno je gotovo dvostruko manje incidenata – 410.

Britanski presretači bili su uključeni u više operacija 2016. godine, a u pojedinim incidentima ruski bombarderi viđeni su kako se približavaju Velikoj Britaniji, ali nije registrovan nijedan slučaj koji uključuje povredu britanskog vazdušnog prostora.

U takvim situacijama uobičajen je odgovor države da pošalje svoje presretače da izvide o kakvim se avionima radi, kao i da procijene da li se radi o bezbjednosnoj prijetnji.

Kako se navodi, sa druge strane, broj presretanja ruskih aviona u Istočnoj Evropi smanjen je prošle godine u odnosu na 2015.

Litvansko ministarstvo odbrane navelo je da su zabilježili svega 110 incidenata u odnosu na 160 zabilježenih 2015. godine.

Ipak, broj je i dalje duplo veći nego prije sukoba u Ukrajini, koji je pogoršao odnose Rusije i EU zbog ruske intervencije u Ukrajini i aneksije Krima.

nezavisne.com

Komentari

komentara