ISIL koristi oružje i iz Rusije

725

Velike količine stranog oružja kojih se dokopao ISIL kada je u junu 2014. osvojila drugi po veličini irački grad Mosul poslužile su za osvajanje drugih dijelova zemlje i zločine protiv civila, navodi se u izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala.
Neodgovorne isporuke oružja namijenjenog Iraku glavni su izvor iz kojega se naoružala teroristička organizacija ISIL, objavila je u ponedjeljak kasno navečer Amnesty International, pozvavši na uspostavu striktne kontrole oružja.

“Velike količine oružja i različite vrste koje koristi ova oružana grupa pokazuju kako nesmotrena trgovina oružjem pomaže zločine masovnih razmjera”, kazao je jedan od istraživača Amnestyja Patrick Wilcken.
Džihadistička grupa domogla se velikih količina oružja preuzimajući kontrolu nad iračkim policijskim i vojnim uporištima poput Faludže, Saklavije i Ramadija, na zapadu te Tikrita, na sjeveru, jednako kao i u Siriji.

Samo prilikom operacija protiv vladinih snaga u Ramadiju, sjedištu pokrajine Al-Anbar, IS se domogla više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući tenkove.

Alarm izaziva i činjenica da Islamska država koristi oružje i municiju koje dolazi iz najmanje 25 zemalja, od čega dobar dio iz Rusije od kuda dolazi poznati kalašnjikov, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara