Iskorak BiH napravljen usvajanjem Okvirne prometne strategije

392

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima razgovarao je sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio direktor za zapadni Balkan Holger Muent.

Na sastanku je konstatiran iskorak koji je Bosna i Hercegovina napravila usvajanjem Okvirne prometne strategije, čime se otvorila mogućnost Bosni i Hercegovini za korištenje sredstava međunarodnih finansijskih institucija, uključujući i EBRD.

Fokus razgovora stavljen je na značaj Koridora Vc, odnosno povezanosti Bosne i Hercegovine sa zemljama u okruženju, značaj implementacije soft mjera, procesa digitalizacije, kao i projekat brze ceste Beograd – Sarajevo.

Predstavnici Ministarstva upoznali su delegaciju EBRD-a o aktivnostima u procesu digitalizacije, napominjući da će u narednom periodu biti raspisan međunarodni tender. Također, u kontekstu ispunjavanja soft mjera, konstatiran je napredak Bosne i Hercegovine u aktivnostima koje se odnose na pregovore između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima na Koridoru Vc za željeznički promet.

Na koncu, EBRD je pozdravio aktivnosti u okviru prometa koje BiH radi, a na osnovu kojih se dodjeljuju grant sredstva po osnovu aplikacija BiH Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF).

Projekti koji su kandidirani kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) 17. runda tehnička pomoć (TA), a koji se nalaze na Koridor Vc su: Mostar Jug – Buna, Nemila – Zenica sjever i finansijsko upravljanje i nadzor na projektu na dionici Koridora Vc, što podrazumijeva Svilaj – Odžak, granični prijelaz Svilaj i most Svilaj, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

(RTV SLON)

Komentari

komentara