Istina o Legiji stranaca: Plate nikakve, pića u izobilju i borba do smrti

505

Legija stranaca ili “La Légion étrangère”, oduvijek fascinira i zvuči kao moćna vojska kojoj se pridružuju samo najodvažniji.

Ali, bez obzira koliko znali o njoj, mnogi ne znaju ove činjenice.

Legionarima se usađuje stav ‘borba do smrti’

U aprilu 1863. godine, u borbi između francuske Legije stranaca i meksičke vojske, legionari su pokazali koliko su odvažni. Iako je bilo svega 65 muškaraca, legionari su se borili protiv 3.000 vojnika u bici kod Kamarona.

Uprkos gotovo nikakvim šansama, mala patrola legionara meksičkoj vojski nanijela je velike gubitke, sve vrijeme odbijajući da se preda. I ne samo to, nego su oni više puta pitali veliku vojsku hoće li se ona predati. Na kraju je pet muškaraca sposobnih za borbu ostalo zarobljeno na imanju, te su se branili bajonetima do posljednjeg daha.

Kad su se predali, Meksikanci nijesu mogli da vjeruju da su se borili protiv te šačice muškaraca, pa je jedan bojnik navodno izjavio: “Ovo nisu muškarci! To su demoni!”

Ta bitka se obilježava i danas, a drvena ruka njihovog ubijenog kapetana Danžua i dalje je najvrednija stvar u muzeju legionara u Aubagneu.

Francusko državljanstvo za ranjene legionare

Iako vojske legionara dolaze iz 138 različitih država, svi mogu da postanu građani Francuske. Naime, nakon časnog služenja barem tri godine, mogu da predaju zahtjev za državljanstvo, a ako budu ranjeni u bici, mogu da dobiju državljanstvo putem odredbe nazvane ‘Français par le sang versé’, to jest ‘Francuz po prolivenoj krvi’, što je francuska vlada počela da dozvoljava 1999. godine.

Više od 35.000 stranaca ubijeno u akcijama Legije

Tokom istorije se na francusku Legiju stranaca – i njihove borce – gledalo kao na potrošnu robu. Stranci koji su se pridruživali (i dalje to čine), prihvatali su mogućnost smrti u dalekoj zemlji u zamjenu za novi život s nekim smislom. Ali, besmisleno žrtvovanje s vremenom je postalo svojevrsna vrlina koju nema potrebe ni pokušavati razumjeti.

Najbolje je to objasnio stari legionar Vilijam Langevejš: “Vrijeme nije bitno. Mi smo zvjezdana prašina. Nijesmo ništa. Bez obzira da li mrete s 15 ili 79 godina, za hiljadu godina to će biti potpuno nebitno. Dakle, od****ite sa svojim brigama o ratu”.

Legija je nekad prihvatala sve bez pitanja

Od osnivanja, 1831. godine, Legija je postala utočište za sve s problematičnom prošlošću. Muškarci s policijskim dosjeima ili dezerteri iz drugih vojski mogli su da dođu i pridruže se, a da ih niko ništa ne pita. Naprotiv, dobili bi novi identitet i mogli su da započnu novi život, potpuno čistog početka. Ali, iako i dalje primaju dezertere i osobe optužene za manje prekršaje, više im se nije tako lako pridružiti kao nekada.

Prilikom regrutacije, muškarci moraju da prođu psihička, fizička i intelektualna testiranja, prije nego počnu s ikakvim treningom. Kasnije se provjerava kolika je njihova motivacija, kako bi se razotkrili oni koji nemaju dovoljnu volju da uspiju u vojsci.

Iako danas nije neophodno da čovjek bježi od svoje prošlosti u trenutku kada odluči da se pridruži Legiji, svi novi legionari gube stari identitet i dobijaju novi, koji moraju da zadrže najmanje godinu dana tokom služenja vojske.

“Legionari počinju novi život kad se pridruže. Svakom od njih dozvoljeno je da njihova prošlost ostane tajna”, objasnio je legionarski kapetan Mišel.

Plata, naknade i dodaci su užasni

Prilikom regrutovanja legionari bi mogli komotno da objave poster američkih marinaca na kojem piše: ‘Ne obećavamo vam vrt pun ruža’. Naime, plata je užasna, kao i ostale naknade i dodaci, ali čini se da to nikome ne smeta, piše “Business Insider”.

Uprkos obećanju vrlo grubog života i mogućnosti slanja u borbu bilo gdje na svijetu, i dalje se hiljade muškaraca prijavljuje svake godine.

Legionari mogu da očekuju ​​da će ih poslati da čuvaju neka područja ili da ih gurnu u žar borbe. Trenutno tako borave u Avganistanu i Maliju, početna plata im je oko 1.450 dolara i nema povišica prvih nekoliko godina.

A da je riječ o maloj svoti dovoljno govori poređenje s najnižom platom američkog vojnika, koja iznosi 1.546 dolara, a koja automatski prelazi na 1.733 dolara nakon šest mjeseci.

Jedini veliki bonus u Legiji mogu naći ljubitelji pića, jer uvijek ima više nego dovoljno alkohola. Čak i u ratnim zonama, legionari piju u slobodno vrijeme, pa su poznati po tome što mogu da popiju toliko da bi posramili i neke ‘poštene alkoholičare’.

Komentari

komentara