ISTOČNO SARAJEVO: Medicinari u Domu zdravlja ustali protiv svojih šefova

151

Uposlenici i ljekari Doma zdravlja Istočno Sarajevo već nekoliko dana protestiraju jer na čelu ove zdravstvene ustanove ne žele ekonomistu i agronoma, nego nekoga ko je zdravstveni radnik. Direktorica Doma zdravlja je Tijana Gavrić-Mičić, koja je ekonomista, a njen zamjenik Danilo Kujačić je agronom, tačnije poljoprivredni inžinjer.

To je potvrdio i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, jer je upravo Općina jedan od osnivača Doma zdravlja zajedno sa Općinom Istočna Ilidža.

Postoji problem u komunikaciji između rukovodstva koje je nemedicinsko s medicinskim osobljem. Direktor i zamjenik ne mogu da ostvare komunikaciju s ljekarima kada je u pitanju medicinska struka. Ne postoje uvjeti da uposlenici štrajkuju – kazao je Ćosić.

Načelnik je, također, rekao da agronom može biti zamjenik direktora Doma zdravlja jer ispunjava uvjete te da vjeruje da će se pomiriti ljekari i Uprava.

Jedan od zaposlenika Doma zdravlja, doktor Danko Vasiljević istakao je da su do prije dvije godine direktori birani iz redova zaposlenih u Domu zdravlja.

Kako bi utjecaj obje opštine u Domu zdravlja bio podjednak, osnivači mijenjaju Statut DZ kojim se zamjeniku direktora daju ovlaštenja praktično ista kao što ih ima i direktor. Dakle, osnivači nisu našli za shodno da u jednoj takvoj ustanovi koja se brine o zdravlju stanovnika bar jedan od rukovodilaca bude doktor – kazao je Vasiljević.

Vasiljević je istakao da trenutno rukovodstvo većinu odluka, čak i onih koje se tiču medicinske struke, donosi bez prethodne konsultacije sa strukom.

Prvi put poslije pet godina u 2017. godini DZ posluje s gubitkom od 157.000 KM. Razne inspekcije su zbog nepravilnosti u radu u više navrata kažnjavale našu ustanovu. Našoj ustanovi trebaju vozila, EKG aparati, ultrazvuk za ginekologiju, medicinski kadar… – rekao je Vasiljević, dodajući da zbog nestručnih ljudi najviše ispaštaju pacijenti.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Tijana Gavrić-Mičić istakla je da protestiraju nezadovoljni radnici i da još nisu stigli zahtjevi prema Upravi.

Od medija smo dobili spisak zahtjeva koji nisu potpisani sa zaglavljem koje je šturo napisano i predstavlja mišljenje jedne petine zaposlenih. Samim tim, radi se o ličnim ambicijama pojedinih učesnika u protestu koji žele da našom smjenom zauzmu pojedina rukovodeća mjesta u ustanovi. Nama je na prvom mjestu briga o pacijentima i ne želimo da bilo ko ispašta zbog želja i ambicija pojedinaca – rekla je Gavrić-Mičić.

 

 

Izvor:Avaz

Komentari

komentara