menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Historijski sastanak tri akademije nauka i umjetnosti u BiH

Urednik | 9. Marta 2018.
Predsjednici tri akademije nauka i umjetnosti dogovorili su zajednički angažman na pristupanju BiH EU. Ovo je prvi sastanak predsjednika akademija nauka i umjetnosti BiH, RS i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH od njihovog osnivanja.

“Radi se o sferi ekonomije, to je jako važno. Ali treba posebno naglasiti da smo se prvi put sve akademije i dva ekonomska instituta našli na istom zadatku”, rekao je predsjednik HAZU BiH Jakov Pehar.

Akademici su poručili im je cilj da organizuju ukupne akademske i tehnokratske potencijale u Bosni i Hercegovini da radom, znanjem i kompetencijama daju doprinos unapređenju procesa integracija u EU.

“Razgovarali smo o formiranju konzorcija ili ako baš hoćete zajedničkog nastupa u pripremi, izvođenju pa i primjeni jednog velikog projekta koji omogućava makroekonomsko upravljanje u procesu pristupanja EU”, rekao je Miloš Trifković predsjednik ANU BIH.

“Ovo je inicijativni odbor koji pokreće jedno značajno pitanje, a to je optimalzacija razvoja, koji se odnosi na BiH i njen pristup EU”, dodao je predsjednik ANU RS Rajko Kuzmanović.

Pored akademika u osnivanju učestvuju i dva instituta Ekonomski instituti Univerziteta Istočno Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

(Vijesti.ba / N1)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset