menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

Istraživači stvorili sistem koji može predvidjeti epileptične napade sat vremena ranije

Urednik | 5. Decembra 2019.

Istraživači sa Univerziteta Louisiana u Lafayetteu razvili su sistem umjetne inteligencije koji može predvidjeti epileptične napade čak sat vremena prije nego što se pojave.

Ljude koji pate od epilepsije ovaj sistem će upozoriti da je napad neizbježan te im omogućiti da uzimaju lijekove i upozoriti njihove prijatelje ili medicinskog radnika.

Stopa tačnosti iznosila je 99,6 posto na osnovu rezultata elektroencefalograma ili EEG testova koji su pratili moždane signale 22 pacijenta u dječjoj bolnici u Bostonu.

Epileptični napadi se trenutno mogu predvidjeti EEG testovima koji se provode u bolnicama ili drugim medicinskim okruženjima, a zatim prediktivnim modeliranjem, procesom koji se oslanja na statistiku. Tehnologija umjetne inteligencije razvijena u Univerzitetu Louisiana oslanja se istovremeno na EEG testove i prediktivno modeliranje, što rezultira ranijom i preciznijom detekcijom, prenosi klix.

Doktori Magdy Bayoumi i Hisham Daoud, istraživači sa Univerzitetskog odjela za elektrotehniku i računarsko inžinjerstvo, vodili su tim koji je razvio taj sistem.

Bayoumi je rekao da je naredni korak u procesu razvoj načina da se sistem približi ljudima koji imaju epilepsiju. Istraživači razvijaju prilagođeni kompjuterski čip koji se može smjestiti unutar uređaja i podsjeća na pametni telefon ili ručni sat. Čip bi bežično predvidio epileptične napade.

“Prenošenje ove tehnologije iz medicinskog okruženja u svakodnevni život u velikoj bi mjeri poboljšao kvalitet života oboljelih od epilepsije. Za njih bi to bila medicinska, ali i psihološka korist”, objasnio je Bayoumi.

Radio Bet / Izvor: (24sata.info)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset