Italija BiH: Treći raj za Sarajevo

325

Ambasador Italije u našoj zemlji Nicola Minasi govori zašto je proces ulaska u Evropsku uniju važan gotovo jednako onoliko koliko i sam prijem.

Kažite mi nešto o svojoj karijeri, da vidimo jeste li nagrađeni dolaskom u Bosnu i Hercegovinu?

– Sigurno sam nagrađen. Doći u jednu ovako lijepu, bogatu i zanimljivu zemlju je čin povjerenja i ja sam vrlo zadovoljan. Počeo sam raditi krajem 1999. i išao sam prvo u Ujedinjene Arapske Emirate, a onda u Afganistan, potom sam bio zamjenik šefa krizne jedinice u Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje, bavio sam se evakuacijama, pomoći porodicama Italijana koji su bili kidnapirani u inostranstvu.

Rad u Bruxellesu

A onda sam poslan u Bruxelles, u italijansko predstavništvo pri EU i tamo sam se bavio slučajevima u kojima Italija ima potrebu da primijeni pravo EU, u svim sektorima, uključujući i one konkurencijske. Tako da sam bio malo advokat Italije u Bruxellesu. Imali smo mnogo kršenja pravila i mi smo uspjeli da ih umanjimo.

S obzirom na to da je gospođa Mogherini i o svojoj kandidaturi na sadašnju funkciju govorila u Oslobođenju, mi ne dvojimo da postoji podrška BiH na njezinom euroatlantskom putu, no mene zanima kako nam možete pomoći?

– Federica Mogherini je velika ljubiteljica ove regije i BiH. Došla je u Sarajevo i kao visoka predstavnica EU i kao ministrica vanjskih poslova naše zemlje. Sačuvala je prekrasno sjećanje, posjetila je i kolekciju Ars Aevi koja je na nju ostavila veliki utisak. A što se tiče toga kako možemo pomoći, odgovor je otvoren. Politika Italije je da olakša pristup BiH u EU i NATO. Ali kako vam pomoći, ovisi i od onoga što BiH želi. Mislim i to govorim na osnovu iskustva stečenog u Bruxellesu da je proces pristupanja EU vrlo složen, i politički, a postoji razumljiv pritisak da se uđe što prije. Ali proces je gotovo važniji od samog rezultata. Zato što postoji mnogo pozitivnih stvari koje se mogu i moraju napraviti prije formalnog ulaska. Reći ću i nešto što možda nije diplomatski, iako sam diplomata: politika je, naravno, važna, ulazak u EU je, prije svega, politički rezultat, ali EU je zajednica koja ulaže svu aktivnost u državu, ali i u sistem javne uprave, ljekare i zdravstvo, upravljanje otpadom, pravosuđe. U svim tim sektorima i Italija, koja je jedna od zemalja osnivača, svaki dan mora napraviti važan posao da bi pravilno primijenila evropsko pravo. Ulazak u EU sigurno je dolazna tačka, ali je i polazna. Ako se to shvati, shvatit će se također da je aktualni trenutak velika prilika da se primijeni čitav niz reformi, zajedno sa EU, kako bi se navikli na tu novu klimu, na taj novi scenarij.

Kako se Vama čini: kakve su šanse BiH?

– Pa pazite, pričamo o procesu koji se neće nikada zaustaviti. Rad koji je u toku, u vezi sa Upitnikom i odgovorima BiH, vrlo je važan i vrlo osjetljiv. To je posao koji bi bio težak bilo gdje. Ono što sam radio u Bruxellesu naučilo me koliko je teško koordinirati nacionalne vlasti. Imam veliko poštovanje za rad koji vlasti BiH – govorim i o Vijeću ministara i o entitetskim vladama – čine da bi odgovorile na Upitnik. Još ne znamo odgovore, no bit će onda Komisija EU koja će dati mišljenje. I nakon tog mišljenja – koliko znam, to će biti idućeg proljeća, ne prije – bit će moguće shvatiti koji su to čvorovi koje treba raspetljati za reforme.

Idućeg proljeća, ne prije?

– Po meni, morat ćemo sačekati to mišljenje Komisije do tada. Važno je da to bude prilika za dijalog i za analizu problema. Ne treba žuriti. Razumijem da postoji politički pritisak, ali i pritisak od stanovništva, i to je normalno i pozitivno, ali taj pritisak treba iskoristiti da bi se primijenile reforme. To je ideja koja je u vezi sa Reformskom agendom i ponekad ove formule kao Reformska agenda ovdje ili u Italiji takozvano ograničavanje javnog duga su formule koje imaju svoju političku važnost, ali u političkoj konverzaciji one postanu standardne i političari zaborave njihovu pravu važnost.

Pokloni i planovi

Kada govorimo o Reformskoj agendi ili o reformama koje su ohrabrene od EU, govorimo o mjerama koje trebaju da bi poboljšale uslove života. Dat ću jedan primjer. Ja sam pozitivno iznenađen da su gradski centri poput Sarajeva, Banje Luke vrlo čisti, ulice su čiste. To daje lijepu sliku o odgovornim ljudima. Ali meni je žao kada ispijem bocu vode i moram baciti plastičnu bocu skupa sa papirom i ostacima hrane. To nije dobro za okoliš, a ovo je zemlja u kojoj ljudi vole svoj okoliš. EU je i tu prilika.

Vaša zemlja je iznimno angažirana na kulturnim projektima u BiH. Šta planirate?

– Ovo je jedan od razloga zbog kojih sam izuzetno sretan što sam došao ovdje. Moram vam reći da postoji takav kulturni interes u Italiji za cijelu regiju, a naročito za BiH, koji je za mene iznenađujući. Uloga ambasade je jednostavna – treba samo pomoći interes i učiniti ga vidljivijim. Prekrasno je što nam dolaze i spontani prijedlozi. Da bismo obilježili Dan Italije 2. juna, imat ćemo posjetu maestra Michelangela Pistoletta, jednog od najznačajnijih savremenih umjetnika svjetskog nivoa koji će u Sarajevu pokazati svoj Treći raj i ozvaničiti da želi da pokloni jedno svoje djelo Sarajevu. Radimo na tome da u BiH dovedemo jednog velikog muzičara, vrlo popularnog, koji svira folklornu tradicionalnu italijansku muziku. Već smo ga kontaktirali i otkrili da je učestvovao u jednoj knjizi posvećenoj Balkanu. Kada sam prvi dan došao u ambasadu, našao sam knjigu koja se zove “Devet razloga da se voli grčki”, koju je napisala jedna djevojka, Andrea u Sarajevu! Ona je došla ovdje i odlučila da se preseli. Ide u Torino, gdje će njena knjiga biti na najvećem sajmu knjiga, i na RAI-ju govoriti o Sarajevu. Ja sam presretan što postoje sve ove aktivnosti, a radimo i na na oformljavanju simfonijskog orkestra u kojem će svirati muzičari iz BiH i koji će nastupiti. Ali, o tome kada se vrate.

(oslobodjenje.ba)

Komentari

komentara