Iz Potočara kreću učesnici “Marša mira” Srebrenica – Vukovar 2017

268

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica i preživjeli učesnici “Marša smrti” iz jula 1995. godine iz Srebrenice ove godine će, prvi put, učestvovati zajedno s Udrugom “Koraci mira” iz Odžaka, u “Maršu mira” od Srebrenice do Vukovara. Učesnici “Marša mira” krenut će u 10 sati iz Memorijalnog centra Potočari.

Cilj “Marša” je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida u Srebrenici uz poruku – da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar za 12 dana prepješače oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara.

Dolazak u Vukovar planiran je za 18. novembar, kada će učestvovati u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i odavanju počati žrtvama povodom obilježavanja 26. godišnjice stradanja.

Planirana ruta pješačenja za učesnike “Marša mira” je Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modrića-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar.

Ideja za organizovanje “Marša mira” Srebrenica – Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, a s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina u obilježavanju genocida učestvuju i građani Vukovara, koji učešćem u “Maršu mira” i biciklističkim ultramaratonom, dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice, saopćeno je iz Organizacionog odbora “Marša mira” Srebrenica – Vukovar 2017.

Komentari

komentara