menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Iz Save u općini Brod izvađena aviobomba teška 250 kilograma

Urednik | 9. Avgusta 2017.
Aviobomba koja se nalazila ispod mosta na rijeci Savi u općini Brod, izvađena je danas – potvrđeno je Feni iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Iz Ministarstva sigurnosti BiH je ranije saopćeno da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata koja se nalazila u Savi na tri metra dubine.

Najavljeno je da će ovu složenu operaciju izvesti ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, s kojima Ministarstvo sigurnosti BiH od 2015. godine uspješno sarađuje na uklanjanju NUS-a iz vodotokova, te podršku deminerskog i ronilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao Feni da su pripadnici FUCZ već sadam dana na Savi s kolegama iz Republičke uprave i češkim roniocima radi aktivnosti na vađenju aviobombe ispod Savskog mosta kojim dnevno pređe veliki broj auta.

– Naš ekspertni tim na čelu s kolegom Seadom Vranom je na terenu, koji je učestvovao i u identifikaciji same bombe i svim aktivnostima koje su prethodile – naveo je Solak, dodajući da su utvrdili tačno o kojoj je bombi riječ.

Po njegovim riječima, danas se ta cijala operacija finalizira.

– Sve što je u našoj moći mi smo poduzeli iz sigurnosnih razloga, jer to je bomba od 250 kilograma s nekih stotinjak kilograma eksploziva, vrlo velike ubojne i razorne moći – naveo je Solak.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset