menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Izabrana tri najbolja idejna rješenja aerodroma u Bihaću

Urednik | 26. Decembra 2017.
Konkursna komisija u sastavu: Vanesa Arnautović, dipl. ing. arh. – Gradska uprava, Sanin Begatović, dipl. ing. arh. – Zavod za prostorno uređenje Bihać, Amadeo Mandić, dipl. ing. saobr. – Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Jusuf Midžić, mr. sci. – Aeroklub Bihać, Enver Hajrulahović, dipl. ing. arh. zasjedala je 22. decembra i ocijenila pristigle radove.

U provedenom postupku Konkurs za izradu idejnog rješenja kompleks aerodromskih zgrada i poletno sletne staze, analizom ponuda i primjenom kriterija funkcionalnosti, estetike, originalnosti i racionalnosti izabrano je prvoplasirano, drugoplasirano i trećeplasirano idejno rješenje.

Prvoplasirano idejno rješenje je rješenje pod šifrom EIO123, čiji je autor Konzorcij “EUROING” d.o.o. i “IN-OUT” ARH STUDIO BIHAĆ. Novčana nagrada za prvoplasirani rad iznosi 3.000 KM.

Drugoplasirano idejno rješenje je rješenje pod šifrom TKT 456, čiji je autor Institut za građevinarstvo “IG” d.o.o. Banja Luka. Novčana nagrada za drugoplasirani rad iznosi 2.000 KM.

Trećeplasirano idejno rješenje je rješenje pod šifrom MAH 077, autora Aida Husetić i Edin Husetić iz Bihaća. Novčana nagrada za trećeplasirani rad iznosi 1.000 KM.

U ugovorni organ, odnosno JP Aerodrom Bihać će u skladu s odredbama člana 23. 33. i 34 Zakona o javnim nabavkama pozvati nagrađene učesnike konkursa na učešće u pregovorima za izradu glavnog projekta aerodroma.

Kako je za Klix.ba pojasnio Elvedin Sedić v.d. direktora JP Aerodrom Bihać, nakon prolaska roka za žalbu, ući će se u pregovarački postupak sa autorima sva tri odabrana rješenja od kojih će se tražiti da ponude svoje uslove za izradu idejnog i glavnog projekta.

“Prva faza je podrazumijevala izradu idejnog rješenja, koje je ustvari samo jedna vrsta koncepta. Sada slijedi faza pregovaračkog postupka u okviru koje će se, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, dogovoriti izrada idejnog i glavnog projekta sa onim autorom koji u tom procesu ponudi najbolje uslove”, rekao je Sedić.

Prema studiji izvodljivosti koja je nedavno okončana, izgradnja bihaćkog aerodroma mogla bi koštati oko 20 miliona eura. Na njemu bi se trebali realizirati letovi na međunarodnom nivou, odnosno mogli bi slijetati avioni do 160 putnika.

Lokaciju budućeg aerodroma prije nekoliko dana posjetio je i premijer FBiH Fadil Novalić koji je izjavio da bi aerodrom trebao biti izgrađen u roku od 2 do 3 godine.

Klix

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset