Izbori na Kubi početak kraja ere braće Kastro

349

Kuba u nedjelju bira 605 poslanika u parlamentu na izborima bez iznenađenja, jer ima kandidata koliko i poslaničkih mjesta. Jedina razlika će biti ta što će jedan od njih biti nasljednik Raula Kastra, koji u aprilu odlazi s funkcije kubanskog predsjednika.

Prvi put za skoro 60 godina poslije ere braće Kastro, Fidela preminulog 2016. godine i Raula, predsjednik Kube biće osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine.

Ime Kastrovog nasljednika biće poznato 19. aprila, na 57. godišnjicu od pobjede tokom bitke u Zalivu svinja , koju Kubanci smatraju prvim porazom “američkog jenki imperijalizma u Latinskoj Americi”.

Kastro (86) ove godine obilježava deset godina na vlasti, čime dolazi do isteka roka koji je sebi odredio da vodi Kubu.

Iako se ne zna Kastrov nasljednik, kruže priče da bi to mogao da bude prvi potpredsjednik vlade Migel Dijas Kanel (57).

Dijaz Kanel

Odlazeći predsjednik je ranije za njega rekao da je “uvijek bio prisutan da brani revoluciju i drugove iz naroda”. Međutim, Kanel je rođen poslije revolucije, tako da nije dio “istorijskih ličnosti”, kako navode Kubanci.

Kastro će nakon odlaska s funkcije i dalje imati uticaj u donošenju odluka i ostaće na čelu Komunističke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021. godine, kada će imati 90 godina.

Komentari

komentara