menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Izetbegović danas na Kazanima

Urednik | 13. Juna 2016.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetit će danas spomen-obilježje Kazani na Trebeviću, gdje će položiti cvijeće i odati počast sarajevskim Srbima ubijenim tokom rata na ovom lokalitetu.

Izetbegović je za N1 izjavio da će početkom ramazana posjetiti mjesto stradanja sarajevskih Srba koji su ubijeni prije 23 godine, pod komandom tadašnjeg komandanta 10. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine Mušana Topalovića Cace u jami Kazani na Trebeviću.

Zvaničan broj žrtava nikada nije utvrđen.

Iz jame su nakon rata izvađeni ostaci tridesetak osoba.

“Ja ću otići da se poklonim ljudima stradalim u Kazanima. Moj otac je zaustavio te tragedije. Moja greška je što ranije nisam otišao. Svi bi takav korak trebali napraviti. Prvih dana ramazana idem u Kazane, otići ću posteći. Ljudi su tamo nevini nastradali”, kazao je ranije Izetbegović za N1 o posjeti Kazanima.

Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima, na kazne od deset mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 vojnika Armije Bosne i Hercegovine.

Za ovaj ratni zločin smatra se odgovornim komandant 10. brdske brigade Mušan Topalović Caco, koji je ubijen 1993. godine u obračunu vojnog vrha Armije Bosne i Hercegovine sa, kako je tada navedeno, “kriminalom u vlastitim redovima”.

 

(BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset