Izetbegović sa delegacijom Kine: Pravi trenutak za ulaganje u BiH

648

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u razgovoru sa predstavnicima Vlade Kine da je sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u oblasti poljoprivrede, saobraćajne infrastrukutre, energetike i turizma.

Izetbegović je informisao kineske zvaničnike o koracima koji se trenutno sprovode na svim nivoima vlasti u našoj zemlji s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih ulaganja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je zahvalio na dolasku brojne poslovne delegacije Kine na “Sarajevo biznis forum” i istaknuo da će upravo ovaj skup biti najznačajniji biznis forum ove godine, ne samo u BiH, nego u mnogo širem regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Poslovnu delegaciju Kine predvodio je predstavnik Vlade Kine i potpredsjednik Državnog komiteta za razvoj i reformu Ning Jiže, koji je informisao Izetbegovića o koracima koje kineska strana čini na uspostavljanju dobrih ekonomskih odnosa s BiH.

Poslovna delegacija iz Kine, sa više od 130 privrednika, koja učestvuje na 7. “Sarajevo biznis forumu” koje se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a koji je spojen s “Forumom 16+1”, odnosno Kina plus 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, čiji je član i BiH, prema Jižeovim riječima, dokaz je da Kina pridaje veliki značaj kada je riječ o ekonomskoj, ali i svakom drugom vidu saradnje s BiH.

Sagovornici su se saglasili da između BiH i Kine postoji obostrana spremnost za produbljivanje saradnje na svim poljima.

Sastanku su, u ime članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića, prisustvovali savjetnici iz kabineta Mira Pekić i Sanja Bazina.

BHRT

Komentari

komentara