menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Izetbegović se sastao sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom

Urednik | 31. Oktobra 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom.

Susret je održan na marginama Foruma lidera koji se održava u okviru 39. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u BiH, o dinamici i aktivnostima u procesu evroatlantskih integracija BiH, o situaciji i odnosima u regiji Zapadnog Balkana, te o nekim od ključnih prioriteta u radu i planiranim aktivnostima Generalne skupštine UN-a tokom Lajčakovog predsjedavanja.

Lajčak je informisao Izetbegovića da će u aprilu iduće godine u Njujorku biti održana sjednica Generalne skupštine UN-a na visokom nivou, posvećena očuvanju mira i prevenciji sukoba, ističući pri tome važnost i značaj učešća i doprinosa BiH na ovom skupu.

Lajčak je također najavio da će posjetiti BiH u sklopu priprema za ovaj sastanak na visokom nivou. Izetbegović je zahvalio Lajčaku za njegov kontinuirani interes i pažnju koju poklanja našoj zemlji, te je potvrdio spremnost BiH da nastavi da aktivno učestvuje i daje svoj doprinos unutar multilateralnog sistema Ujedninjenih nacija i njegovih agencija.

Sagovornici su se složili da je multilateralizam važniji nego ikada dosada u rješavanju kompleksnih problema i izazova sa kojima se današnji svijet suočava.

Delegaciju BiH u Parizu, koju predvodi član PBiH Bakir Izetbegović, čine još: ambasador BiH u Francuskoj Ivan Orlić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, Andrijana Katić i savjetnica člana Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića, Mira Pekić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset