menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoTuzlanski kanton

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” u Gradačcu

Urednik | 21. Februara 2017.

Danas, 21.februara 2017. godine u Gradačcu će biti otvorena putujuća izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Gradačcu, vršnjački edukatori su učenici iz Gimnazije “Mustafa Novalić” i učenici MSŠ “Hasan Kikić”.

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” je prije Gradačca, prikazana u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, Maglaju, Odžaku i Jajcu.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena do 10 marta 2017. godine u prostorijama BKZ Preporod Gradačac. Izložba će, nakon Gradačca, biti prikazana i u drugim gradovima u Bosne i Hercegovine.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank. Izradu izložbe Anne Frank ”Historija, Istorija, Povijest za danas” finansirala je Evropska unija, a prikazivanje izložbe u Gradačcu omogućeno uz podršku Fondacije Konrad Adenauer – Predstavništvo u BiH.

 

 

 

 

Adnan H./Press Općine

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset