Iznenađujuće je što smo do sada uopće imali stabilnu većinu na nivou BiH

345
Nestabilna politička situacija je prirodno stanje za bh.politiku.To što smo do sada imali poprilično stabilnu većinu na nivou BiH je bilo iznenađujuće. Upravo je glasanje o akcizama pokazalo da vladajuća koalicija više ne postoji ni na državnom nivou.Jedino o čemu se parlamentarci uspijevaju dogovoriti, bez obzira da li imaju stabilnu vladajuću koaliciju ii ne, je usvajanje budžeta i pristajanje na sve uvjete MMF-a kako bi im odobrili novi kredit koji bi na još neko vrijeme kupio socijalni mir, kazala je u razgovoru za Vijesti.ba politička analitičarka Ivana Marić

VIJESTI.BA: Kako gledate na najave izmjene Izbornog zakona? Sada se već sa sigurnošću može reći da će to u sljedećem periodu biti tema broj jedan u državi. Na stolu je prijedlog HNS-a. SDA poručuje da neće pristati na ultimatume, ljevica upozorava na mogućnost definitivne podjele BiH? Slijedi li novi haos? 

MARIĆ: Izborni zakon je u BiH tema broj jedan već godinama. Od izbora do izbora političke stranke se pokušavaju dogovoriti oko izbornih promjena, ali bezuspješno. Čak ih ni presuda Suda za ljudska prava nije uspjela natjerati da se dogovore. Stoga je sasvim logična sumnja da će i ovaj put uspjeti, jer se radi «samo» o odluci Ustavnog suda. Sumnjam da više iko broji silne prijedloge promjena Izbornog zakona koje smo do sada mogli vidjeti, od različitih stranaka, pojedinaca ili udruženja. Stoga, ne vidim u tome ništa tragično i drugačije nego do sada. Do podjele BiH sigurno neće doći jer vodećim političarima odgovara upravo ovakva situacija. Priče o podjelama i prijetnje haosom su još jedan stalni pratilac izbornog procesa koji kod nas nikad ne prestaje. Neće se desiti ništa dramatično čak i ako ove izbore održimo ignorirajući oduke sudova o diskriminaciji građana.

VIJESTI.BA: U parlamenatarnoj skupštini BiH nije prošao Zakon o akcizama. Ponovo je nakon glasanja bilo neriješeno, a pojedini parlamentarci su govorili o ukazanjima. Od svega je napravljen cirkus u javnosti. Vjerujete li da će doći do usvajanja Zakona, posebno zbog toga što se ne zna šta je alternativa? 

MARIĆ: Zanimljivo je pratiti domišljatost političara po pitanju akciza. Neki od njih su išli tako daleko da su obećavali da ćemo prodisati punim plućima kada prođu izmjene Zakona o akcizama. Namjerno se pri tome izbjegava otvoreno reći da se iza toga krije poskupljenje goriva što bi dalje prouzročilo čitav niz poskupljenja. Kako će to građani BiH bolje živjeti i «prodisati» ako sve poskupi? Ako na to dodamo i izmjene zakona koje će zbog pooštrenog sistema oporezivanja sniziti plate većine građana. Naučili smo mi da svašta vjerujemo političarima, ali da ćemo živjeti bolje kad nam smanje plate, a sve ostalo poskupi je previše čak i za nas. Iz nekih stranaka smo čuli i da je to jedini način da se gradi auto-put i da penzije budu isplaćene. Preporučila bih aktuelnoj vlasti da zamole vlast iz prethodnog mandata da im otkriju na koji način su oni uspjevali redovno isplaćivati penzije, i čak ih i povećati, te izgraditi desetine kilometara auto-puta bez da su troškove prebacili na teret građana. Do izmjene zakona o akcizama će sigurno doći, nažalost. Pretpostavljam da će i ovaj put neki od parlamentaraca naprasno promijeniti svoj stav, pri tome ne želim aludirati na to da će se neko od parlamentaraca prodati.

VIJESTI.BA: Šef Misije OEBS-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas da nema više političke stabilnosti na nivou BiH. Ko čini parlamentarnu većinu u ovom trenutku? 

MARIĆ: Nestabilna politička situacija je prirodno stanje za bh. politiku. To što smo do sada imali poprilično stabilnu većinu na nivou BiH je bilo iznenađujuće. Upravo je glasanje o akcizama pokazalo da vladajuća koalicija više ne postoji ni na državnom nivou. Pri tome je pozitivno to što se kod nas ništa bitno ne mijenja i kada je politička kriza i kada nije. Jedino o čemu se parlamentarci uspijevaju dogovoriti, bez obzira da li imaju stabilnu vladajuću koaliciju ii ne, je usvajanje budžeta i pristajanje na sve uvjete MMF-a kako bi im odobrili novi kredit koji bi na još neko vrijeme kupio socijalni mir.

VIJESTI.BA: Obzirom na takve okolnosti koliko je u ovom trenutku upitno dobijanje kandidatskog statusa u ovoj godini, a što je ako se prisjetimo izjava pojedinih političara bilo gotovo pa izvjesno

MARIĆ: Za aktuelnu političku elitu EU put BiH je ionako samo dobra tema za izborna obećanja. Ulaskom u EU morate prihvatiti i određena pravila ponašanja, morate se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, morate poštivati ljudska prava, provoditi javne nabavke na legalan način, ne možete zapošljavati članove porodice bez konkursa, službeni automobili ne mogu biti privatno prevozno sredstvo političara i članova njihove porodice, službeni položaj se ni na drugi način ne smije zloupotrebljavati i tako dalje. Da li zaista mislite da bi se bh. političari dobrovoljno odrekli svega toga da bi građani živjeli bolje. Naravno da ne bi, posebno jer građani to od njih i ne traže. Dakle, EU put BiH će i dalje služiti kao dugoročni cilj o kojem rado pričaju ali jako malo rade da se i ostvari. Da nije tako mi bismo već odavno dobili kandidatski status i otvarali jedno po jedno poglavlje. Umjesto toga mi gledamo kako nas susjedne zemlje pretiču iako smo mi na taj put krenuli nekoliko godina prije njih.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara