menu Naslovna chevron_right
BiH

Izrada hrvatskog pasoša košta 13 KM, a bosanskog 50 KM, vozačke dozvole u BiH 15 puta skuplje nego u Hrvatskoj

Urednik | 27. Januara 2017.
Hitno izdavanje pasoša (u roku 72 sata) u Hrvatskoj će od sad koštati 200 kuna (oko 50 maraka), dok izdavanje pasoša po takvoj proceduri u BiH košta čak 200 maraka.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je izjavio da bi cijena lične karte sa personalizacijom u BiH trebala koštati tri, a ne 18 maraka koliko građani danas plaćaju.

Da građani BiH plaćaju najskuplje dokumente u regiji nije ništa novo, a kao razlog Mektić je naveo ranije sklopljene “štetne ugovore sa dobavljačima”.

Upravo zbog takvog jednog spora dobavljača oko tendera za izradu novih pasoških knjižica državljani BiH od 21. marta, kako stvari stoje, neće moći izvaditi nove pasoše.

Tad istječe ugovor sa njemačko-banjalučkom firmom Mühlbauer koji je potpisan 2014. godine, a Ured za žalbe BiH poništio je novi tender za štampanje pasoša.

Kad će novi ugovor biti zaključen zasad je nepoznato dok istovremeno iz susjedne Hrvatske dolazi vijest koja samo potvrđuje da su cijene lične karte, vozačke dozvole i pasoša u BiH blago rečeno nerealne.

Vlada Hrvatske je na sjednici donijela uredbu kojom se cijene tih dokumenata, izrađene po najnovijim standardima Evropske unije, smanjuju za dodatnih 30 posto.

Izradu hrvatskog pasoša građani Hrvatske će sad plaćati 50 kuna (oko 13 maraka) koliko će koštati i lična karta. Državljani Hrvatske, osim toga, mogu s ličnom kartom putovati unutar Šengena i po svim zemljama regije.

Usporedbe radi, roditelji u BiH pasoš za djecu do tri godine starosti plaćaju 30 maraka, do 18. godine pasoš se plaća 40, dok punoljetni građani za pasoš moraju izdvojiti 50 maraka.

Hitno izdavanje pasoša (u roku 72 sata) u Hrvatskoj će od sad koštati 200 kuna (oko 50 maraka), dok izdavanje pasoša po takvoj proceduri u BiH košta čak 200 maraka.

U Hrvatskoj će izdavanje vozačke dozvole od sada koštati 15 kuna (manje od četiri marke) dok je izdavanje vozačke dozvole građanima u BiH čak 15 puta skuplje i iznosi 60 maraka, objavio je Faktor.

Faktor / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset