Izrael izveo zračne napade na Gazu nakon što je ubijen vojnik na granici

161
BEIT LAHIA, GAZA - DECEMBER 9 : Palestinians inspect the damage after Israeli air strikes hit Beit Lahia, Gaza on December 9, 2017. ( Mustafa Hassona - Anadolu Agency )

Izraelske zračne snage su izvršile napad na vojne ciljeve u Pojasu Gaze nakon što su napadnuti vojnici na granici. Jedan od vojnika je preminuo, javlja BBC.
Zvaničnici Gaze su saopćili da su u napadima poginnula četiri Palestinca od čega su trojica bili pripadnici militantne grupe Hamas. Četvrti Palestinac je ubijen tokom protesta duž granice. Hamas, koji upravlja Gazom, kasnije je potvrdio da je s Izraelom dogovoren prekid vatre.

“Zahvaljujući naporima Egipta i UN-a, dogovoren je povratak ere mira između Izraela i palestinskih frakcija”, izjavio je glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhourn za Reuters.

Inače, izraelske snage su izvršile napade na 15 vojnih ciljeva u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, kao i na 25 ciljeva u Khan Yunisu na jugu.

Izrael je u prošle sedmice izveo najveći napad na Hamas u Gazi od rata 2014. godine. Bio je to odgovor na više od 200 raketa ispaljenih na izraelski teritorij.

Protesti Palestinaca na granici traju već 17 sedmica, a dosad je ubijeno više 130 osoba te povrijeđeno više od 15.000.

Komentari

komentara