menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoMuzika

Izrael ljut zbog parodije na pobjedničku pjesmu sa Evrovizije

Urednik | 23. Maja 2018.

Ambasada Izraela u Holandiji uložila je zvaničan protest zbog parodije na izraelsku pobjedničku pjesmu Evrovizije za koju su kritičari rekli da je na granici da bude antiizraelska i antisemitska.

U satiričnoj holandskoj TV emisiji ismijana je pjesma “Igračka” (Toy) koju su holandski pjevači otpjevali izmijenivši tekst i u kome su oštro napali Izrael i odnos te zemlje prema Palestincima, prenose izraelski mediji.

Ambasador Izraela u Hagu je poslao protestno pismo holandskom TV Kanalu koji je objavio video snimak, Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnoj jevrejskoj upravi koja okuplja holandsku jevrejsku zajednicu.

Popularna holandska komičarka Sane Valis de Vries obukla se poput Izraelke Nete Barzilai pobjednice Evrovizije u kimono i očešljala se neobično kao ona.

https://youtu.be/VmvX-rlGwkg

“Pogledaj me, ja sam vrlo slatka zemlja, svjetski lideri, jedu mi iz ruke, jednim poljupcem gasim svaku vatru. Pravimo parti, je li dolazite? Kasnije, u džamiji Al Aksa koja će uskoro ionako biti prazna”, glasi prva strofa u slobodnom prevodu sa holandskog jezika.

U pjesmi se dodaje da “Od Haife do Mrtvog mora ima vatrometa i košer hrane i pića”.

Umjesto refrena “Nisam tvoja igračka” holandski hor pjeva: “Gledaj kako lijepo ispaljujem rakete”.

Na video snimku koji prati šou se vide palestinski protesti na granici pojasa Gaze i Izraela i kako ranjenike odnose u bolnicu na nosilima.

Pjevajući o 70. godišnjici Izraela De Vries navodi da Palestinci nisu pozvani na parti dok se u pozadini vidi ceremonija otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu sa ćerkom američkog predsjednika Donalda Trampa Ivankom u fokusu. U pjesmi se poziva na otvaranje još ambasada što će donijeti još više dolara.

Parodija pjesme izazvala je mnoštvo diskusija na društvenim mrežama, a neki Holanđani su je okarkterisali kao odraz mržnje prema Jevrejima.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset