menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Izrael uklanja detektore metala u Jerusalemu

Urednik | 25. Jula 2017.
Kabinet za sigurnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je izglasao odluku o uklanjanju detektora za metal jutros po lokalnom vremenu.

Tenzije su povećane nakon što su dva izraelska policajca ubijena 14. jula na mjestu koje Jevreji nazivaju Temple Mount, a muslimani Haram al-Sharif. UN-ov izaslanik za Bliski istok je upozorio da postoji rizik od širenja tenzija i izvan drevnog grada.

U saopćenju Netanyahuovog ureda se navodi da su prihvaćene preporuke svih sigurnosnih tijela da se promijeni način sigurnosne provjere. Umjesto klasičnih detektora za metal će se koristiti “druge napredne tehnologije i neki drugi načini”.

Za novu opremu namijenjenu policajcima je izdvojeno 28 miliona dolara. Izraelske vlasti su smatrale da su detektori za metal neophodni kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja, no, ta odluka je izazvala proteste Palestinaca.

Prošlog petka su ubijena tri Palestinca u sukobu sa izraelskim sigurnosnim snagama. Protesti su održani u Istočnom Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali. Nedugo zatim su tri Izraelca izbodena na smrt, a jedan je teško povrijeđen. Napadač je bio Palestinac koji je ušao u izraelsko naselje na Zapadnoj obali.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset