menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Japan, u zemljotresu povrijeđeno hiljadu ljudi

Urednik | 15. Aprila 2016.

Na jugu Japana poginulo devet, a povrijeđeno blizu 1.000 osoba. Zemljotres pogodio oblast u kojoj radi jedina trenutno operativna nuklearna centrala u zemlji.
Snažan zemljotres snage sedam stepeni na japanskoj seizmičkoj skali pogodio je kasno sinoć po domaćem vremenu japansko ostrvo Kjušu.
Japan

Devet ljudi je poginulo, oko 950 povrijeđeno, dok je preko 40.000 građana potražilo zaštitu u evakuacionim centrima poput zgrada lokalnih vlada i škola. Oko 15.000 domaćinstava je ostalo bez struje a oko 25.000 bez vode.

Epicentar zemljotresa bio je na 11 kilometara ispod grada Kumamoto u kojem su i zabilježeni svi smrtni slučajevi.

Udar je teško oštetio tradicionalne kuće od drveta i prouzrokovao sleganje tla i odrone na više lokacija.

Nakon glavnog udara, tokom noći je uslijedilo još preko 100 potresa snage šest stepeni, zbog čega postoji zabrinutost od novog rušenja stambenih objekata, pa je lokalno stanovništvo prisiljeno da ostane van svojih kuća.

Posledice po nuklearnu industriju?

U susjednoj prefekturi Kagošima nalazi se nuklearna centrala Sendai, jedino trenutno operativno postrojenje te vrste u Japanu.

Nakon, nuklearne nesreće u Fukušimi 2011. povela se javna debata o odricanju od upotrebe nuklearne energije i uslijedilo postupno zatvaranje blizu 50 reaktora širom zemlje, ali je nakon puno rasprava, radova na unapređenju opreme i organizacije u nuklearnim centralama i više testova bezbednosti postrojenja, vlada krenula u postepeno uključivanje reaktora kako bi ublažila ogromne troškove za uvoz uglja i prirodnog gasa iz inostranstva.

Kao oblast koja se u znatnoj meri oslanja na struju dobijenu iz nuklearnih centrala i prostor koji poslednjih decenija nije bio pogođen jačim zemljotresima, ostrvo Kjušu je izabrano kao prioritetna oblast za restartovanje nuklearnih reaktora, pa su se centrale Sendai u prefekturi Kagošima i centrala Genkai u prefekturi Saga na tom ostrvu našle u prva tri nuklearna postrojenja u kojima su ponovo uključeni reaktori.

I dok su reaktori u centrali Genkai privremeno zaustavljeni zbog tehničkih problema, dva reaktora u postrojenju u Sendaju nastavljaju s radom.

Po izveštaju predstavnika “Elektroprivrede Kjušu” reaktori nakon sinoćnjeg zemljotresa rade normalno i nije zabilježena nikakva šteta.

Ipak, blizina epicentra zemljotresa centrali Sendai i činjenica da se u njenoj blizini nalazi seizmički aktivan sloj zemljišta nesumnjivo će ponovo raspaliti debate u medijima i naučnoj zejednici o razmjerama opasnosti koja prijeti od nuklearne energije u Japanu koji celom svojom dužinom leži na vrlo trusnom području.

Naročito stoga što je sud u Kagošimi upravo prije deset dana odbacio zahtev lokalnog stanovništva za privremeno zaustavljanje reaktora zbog moguće opasnosti od zemljotresa u toj centrali, te zbog toga što su u njoj teku radovi na izgradnji trećeg reaktora.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset