menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Javna rasprava o prijedlogu HNS o ustroju javnog RTV sistema BiH

Urednik | 27. Februara 2017.

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) danas u Sarajevu organizuju javnu raspravu o modelu održivog ustroja Javnog RTV sistema BiH.

Rasprava će biti održana u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH, s početkom u 12 sati, a planirano je da se u uvodnom dijelu prisutnima obrate član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto.

Predviđeno je i da komentare ponuđenog modela izlože predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije PS BiH Momčilo Novaković, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Nikola Lovrinović, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija u Vijeću ministara Igor Pejić i glavni sekretar Udruženja “BH novinari” Borka Rudić.
Četiri javna servisa: Sarajevo, Banjaluka, Mostar

Prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH, o kojem će biti riječi, prošle sedmice predstavljen je u Mostaru.

Osnovne teze na koje se prijedlog oslanja izložio je voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a BiH Ivan Vukoja. On je rekao da koncept i model ustroja Javnog RTV sistema trebaju biti usklađeni s osnovnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda.

“Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis. Javni RTV servis na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnog RTV sistema BiH i kao takav, finansiran iz javnih sredstava”, kazao je tada Vukoja.

Naveo je kako su, vodeći se načelom konstitutivnosti naroda, izradili osnovni model, prema kojem Јavni RTV servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti RTV servis (BHRT H, BHRT B, BHRT S), te jedan servis na razini BiH koji će zadovoljavati potrebe svih građana (BHRT 1).

Unutar osnovnog modela, kako je kazao, entitetske televizije bi izašle iz sistema javnog RTV emitovanja, dobile bi status entitetskih televizija i prešle bi na entitetske budžete. Ako vodstva kuća tako odluče, a njihovi osnivači prihvate, moguće je i da se RTRS ili RTV FBiH s nekim od servisa Javnog RTV sistema BiH spoje u jedan servis.

Sjedišta ova četiri javna servisa bila bi u Sarajevu, Banja Luci te Mostaru.

Nakon otvaranja javne rasprave u roku od 21 dana omogućiće se dostava reakcija, komentara i prijedloga predlagačima, a potom bi uslijedila izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta prijedloga novog zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

 

 

(BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset