menu Home chevron_right
BiHIzdvojenoNekategorisano

Javni dug RS-a je za 60 posto veći nego u Federaciji

Urednik | 15. Oktobra 2017.
Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu i zar je to dobro upravljanje dugom. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 BDP-a,dosta je veća nego u Federaciji. Javni dug po glavi stanovnika je za 60 posto veći nego u Federaciji. Učešće duga je oko 58 posto u BDP-a u Federaciji ispod 35 posto, kazala je za TV1 Jelena Trivić predsjednica PDP-ovog Programskog savjeta za ekonomiju.

Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu i zar je to dobro upravljanje dugom. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 BDP-a,dosta je veća nego u Federaciji. Javni dug po glavi stanovnika je za 60 posto veći nego u Federaciji. Učešće duga je oko 58 posto u BDP-a u Federaciji ispod 35 posto, kazala je za TV1 Jelena Trivić predsjednica PDP-ovog Programskog savjeta za ekonomiju.

Činjenica da od 550 miliona stranih investicija samo je 10 posto od toga završilo u RS-u, dokaz je toga da prisusustvo predsjednika RS-a na crnoj listi State Departmeneta nije samo simoblično i ono se očituje i kroz taj podatak, kazala je za TV1 Jelena Trivić predsjednica Programskog savjeta  za ekonomiju PDP-a.

Vlada RS-a ima problema sa zaduženošću ali ne izlazi sa takvim informacijama u javnost, što je za očekivati od Vlade ali imali smo revizorski izvještaj i reviziju učinka upravljanja dugom RS-a koji je decidno pokazao da Vlada neadekvatno upravlja dugom, smatra Trivić.

“Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu i zar je to dobro upravljanje dugom. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 BDP-a,dosta je veći javni dug po glavi stanovnika i to za 60 posto. Godišnja rata kredita sljedeće godine je 920 miliona od čega 850 miliona iz budžeta što je svaka druga marka redovnih budžetskih prihoda”, dodaje.

Dakle, dodaje Trivić sve što privreda i stanovništvo uplate u budžet pola od toga se “baci u Vrbas”, i zaduženja bi imala smisla da se imala stopa rasta BDP-a, postojao bi rast plata i penzija ali to se nije desilo.

Trivić smatra da zaduživanje kod komercijalnih banaka iz Srbije po kamatnoj stopi od četiri posto jeste dokaz da Vlada planira nedostatak novca od MMF-a nadomjestiti na taj način.

“I fizička lica mogu da dobiju kredit po stopi od 3,8 posto. Ako Vlada stoji iza toga kredita onda bi taj kredit morao biti jeftiniji, jer ne može biti isti kao i za fizička lica pogotovo ne na taj iznos od 50 miliona. Nije mi jasno kakva je to poruka javnosti i da li se od apsurda pravi apsurd”, kazala je Trivić.

Trivić je govoreći o revizorskom izvještaju istakla da se urušavga institucija revizora i istakla da je Boško Čeko nekadašnji revizor SDS-u i PDP-u podnosio tri puta gore revizorske izvještaje pa ga niko od ovih stranaka nije primiravao na ostavku.

Činjenica da od 550 miliona stranih investicija samo je 10 posto od toga završilo u RS-u, dokaz je toga da prisusustvo predsjednika RS-a na crnoj listi State Departmeneta nije samo simoblično i ono se očituje i kroz taj podatak.

“Svaki ozbiljan investitor prije nego što uđe u dublju analizu tržišta prije toga pogleda političku situaciju i sam taj podatak uvodi cijeli teritoriju RS-a na crnu listu za potencijalne strane investicije, i to više nije simbolika nego realan život koja se održava na sve nas”, ističe Trivić.

Mišljenja je da u RS-u mora doći do racionalizacije javnog sektora, ali to je ono što Vlada ne želi da provede iako u ekspozeo premijerke stoji da će se izvrši fiskalna konsolidacija i da je to Vlada sama sebi postavila kao cilj koji godinama ne provodi.

Ističe da je Programu obnove RS-a koji je prezentirao PDP-a poseban naglasak stavljen na rasterećenje privrede.

“Sada imamo famozne akcize, i to se naziva reformskom mjerom. Meni nije jasno kako povećanje nekog nameta može biti reformska mjera i šta je tu reformsko. Opterećujete građane i to nazivate reformom. Koliko znam o Reformskoj agendi stoji da će se težiti smanjivanju doprinosa na plate a da će se nedostatak tih sredstava namirivati od akciza, i sada niko ne pominje da će smanjivati doprinose na plate ali SNSD-ovi poslanici se vrlo rado vrate u PS BiH kada treba glasati za akcize a navodno bojkotuju rad skupštine. Mi smo u programu definisali i provest ćemo mjere rasterećenja privrede jer cilj je da osnovu niže stope opterećenja i uvođenjem većeg broja radnika legalne tokove ostvari veći priliv u budžet čime se širi baza a ujedno i smanjuje poreska stopa”, pojasnila je Trivić.

Naglasila je situacija u RS-u trenutno dovedena do apsurda jer Vlada čak i pred kamerama teatralno potpisuje kredite koji idu u budžetsku potrošnju, kao da se otvara neka fabrika i da su ljudi u RS-u ubijeni u pojam sa tim.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset