menu Naslovna chevron_right
KošarkaSport

Jedan od najboljih evropskih košarkaša poginuo u saobraćajnoj nesreći. Prošle su 23. godine od smrti Dražena Petrovića

Urednik | 7. Juna 2016.

Prije tačno 23 godine, na današnji dan 7. juna poginuo je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Skoro pet mjeseci prije svog 29. rođendana jugoslovenski i hrvatski košarkaš preminuo je od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći kao suvozač na auto-putu 9 kod Denkendorfa u Njemačkoj.saobracajna-nesreca

Njemačka manekenka Klara Šalanci, Petrovićeva djevojka i vozač u tom trenutku, i turska košarkašica koja je bila na zadnjem sjedištu teško su povrijeđene. Utvrđeno je da je vidljivost na putu bila vrlo loša i da Petrović nije bio vezan pojasom dok je spavao tokom puta.

Petrović je rođen 22. oktobra u Šibeniku, a dubok trag ostavio je u klubovima Šibenka, Cibona i Real Madrid. Potom se oprobao u NBA ligi, gdje je igrao za Portland i New Jersey.

Priča o prijateljstvu između Petrovića i Vlade Divca ispričana je u emotivnom dokumentarnom filmu “Jednom braća”, u produkciji “NBA Entertainmenta”, koji je potresao svjetsku javnost.

“Mocart” je bio klupski šampion Evrope sa Cibonom 1985. i 1986, sa Zagrepčanima je osvojio i Kup pobjednika kupova 1987., Prvenstvo Jugoslavije 1985. i tri nacionalna kupa (1985., 1986. i 1988).

Sa Realom je osvojio Kup pobjednika kupova 1989., kada je u finalnom meču postigao 62 poena. Iste godine uzeo je i Kup Španije.
Sa reprezentacijom tadašnje države osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1989. godine, i godinu dana kasnije na Svjetskom šampionatu. Srebrnu medalju osvojio je na Olimpijskim igrama 1988. godine, a bronzane na Igrama 1984. i na Prvenstvu Evrope 1987. godine. Sa Hrvatskom je 1992. godine osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Najpoznatiji citati Dražena Petrovića

O samopouzdanju

“Dajte mi 30 minuta, i svakoj NBA ekipi dat ću 20 koševa”

O realnosti

“Niko nikad nije dobio sve utakmice. Što prije shvatiš, bit će ti lakše”

O marljivosti

“Talenat sam respektovao do 16. godine. Nakon toga, priklonio sam se teškom radu”

O ludosti

“Ako nekada nisam mogao na trening, istog trena sam se razbolio”

O strasti

“Kada stojim, propadam. Teško mi je to opisati nekome ko nikada nije osjetio zvuk kada si sam u dvorani s loptom”

O košarci

“Košarka posjeduje čistoću koja se lako prevodi na bilo koji jezik”

O novcu

“Nije važno da li imam 100 ili 100 miliona dolara, i dalje mogu samo jednom da ručam i večeram”

(A;H/izvor:avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset