menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Jedan od spornih proizvoda kompanije Mars ipak prisutan na tržištu BiH

Urednik | 24. Februara 2016.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine saopćila je kako je danas u poslijepodnevnim satima putem kontakt tačke Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (DG SANTE EU RASFF) zaprimila obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen jedan od spornih proizvoda komapnije Mars Incorporated, koji se ovih dana povlače s tržišta više zemalja Europske unije, kao i drugih zemalja.

mars-skinny_rotator

Kako je saopćeno, riječ je o proizvodu Snickers Multipack LOT: /07-08-16/601A2NLD03, proizvođača Mars Nederland B.V., Veghel, Nizozemska.

“Sve podatke kojima raspolaže Agencija je po hitnom postupku dostavila na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i nadležnom inspekcijskom organu prema mjestu sjedišta uvoznika proizvoda iz asortimana ‘Mars Incorporated’ za Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u priopćenju.

Agencija za sigurnost hrane BiH potrošačima koji eventualno posjeduju navedeni lot proizvod preporučuje da iste ne konzumiraju, te da obavijeste najbliže inspekcijsko tijelo.

– Molimo da isto poduzmu i u slučaju da na policama u trgovinama primijete navedene sporne lotove proizvoda – apeliraju iz Agencije te napominju da se ova obavijest odnosi samo na spomenuti proizvod i oznaku serije/LOT-a.

Američki proizvođač čokolada Mars naredio je povlačenje Mars i Snickers čokoladica iz čak 55 zemalja nakon što su komadići plastike pronađeni u tim proizvodima.

Drugi proizvodi koji su pogođeni ovim povlačenjem uključuju Milky Way Mini i Miniatures te određene vrste Celebrations kutija.

Proizvodi koji su zahvaćeni ovim povlačenjem imaju rokove trajanja od 19. juna 2016. godine do 8. januara 2017. godine.

U odgovoru na upit Agencije za sigurnost hrane BiH, kompanija “Ataco d.o.o. Mostar”, uvoznik proizvoda proizvođača Mars Incorporated u Bosnu i Hercegovinu, ustvrdila je kako u našoj zemlji nisu prisutni sporni proizvodi tog proizvođača.

“U odgovoru ovaj uvoznik tvrdi da sporni proizvodi nisu prisutni na tržištu Bosne i Hercegovine, ali će Agencija konačnu informaciju u vezi s eventualnim prisustvom navedenih proizvoda na bh. tržištu priopćiti po završetku inspekcijskog nadzora i prijemu povratnih informacija od nadležnih inspekcijskih organa”, saopćeno je ranije iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

O.D. Bet radio / Oslobodjenje.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset