menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

JEZIVA SMRT: Čovjeka usisala magnetna rezonanca

Urednik | 29. Januara 2018.

Posjetilac bolnice, Raješ Maru (32), u Mumbaiju u Indiji, preminuo je od povreda koje je zadobio nakon što ga je uvuklo magnetno polje MRI mašine (magnetne rezonance), za koju mu je osoblje reklo da je isključena. Troje zaposlenih je iz tog razloga uhapšeno.

Maru je u subotu uveče posjetio stariju rođaku u bolnici Nair u Agripadi u južnom Mumbaiju, kada se dogodila nevjerovatna tragedija.

Pacijentkinja koju je Maru posjetio, koristila je bocu za kiseonik, koju je ovaj nesretni čovjek ponio, kad je osoblje bolnice stariju ženu odvelo na pregled koji se vrši u MRI mašini.
Kako je Maruov zet, koji je isto bio u bolnici, rekao policiji, bolničko osoblje je nesretnom čovjeku reklo da je mašina isključena i da je bezbijedno da uđe sa bocom za kiseonik.
Međutim, Marua je MRI mašina iznenada usisala sa bocom za kiseonik, s obzirom na to da ima jako magnetno polje koje privlači metale.

Raješ je ostao zarobljen između rama mašine i boce koju je držao. Osoblje je odmah reagovalo, izvuklo ga iz mašine i prebacilo na odjeljenje hitne službe, ali je Maru preminuo, nakon nekoliko minuta, od posljedica povreda koje je zadobio.

Njegova porodica optužila je bolnicu za nemar, a policija je privela troje zaposlenih na ispitivanje u nedjelju ujutru, povodom ubistva. Istraga se nastavlja, a pregledaju se i video-snimci iz bolnice.
Bolnica je suspendovala sva tri člana i pokrenula je istragu, naglašavajući da bolnica nije ni za šta kriva.

Svuda postoje table i natpisi koji obavještavaju da ne smiju da se unose metalni predmeti u prostoriju gdje se se nalazi MRI mašina. Istrukcije su date. Mi vršimo istragu. Ako se utvrdi da je neko kriv preduzećemo potrebne mjere. Ovo djeluje kao nesretan slučaj – izjavio je dr Rameš Barmal u ime bolnice za CNN-News18.

Članovi Maruove porodice kao i mještani, održali su mali protest ispred Ramešove kancelarije tražeći da bolnica preuzme odgovornost za smrt koja se dogodila u njihovim prostorijama.
Ministar Devendra Fadnavis najavio je da će porodica dobiti naknadu za Maruovu smrt u iznosu od 500.000 rupija, odnosno oko 12 300 KM.

(D.Š./Telegraf.rs)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset