JEZIVO: U stomaku pronašli 150 eksera i vijaka i to nije sve…

362

Iz želuca penzionerke iz Rusije hirurzi su izvadili preko 150 eksera, matica i vijaka. Žena ima 74 godine i u bolnicu su je doveli potpuno drugi problemi (kardio-vaskularni), ali je dodatno ispitivanje otkrilo jezive stvari.

Penzionerka je u centar za kardio-vaskularne bolesti Republičke klinike “Nikolaj Semaško” stigla početkom decembra, navodi se na sajtu ove medicinske ustanove.

Pacijentkinji je pružena sva potrebna pomoć i njeno stanje je poslije liječenja bilo stabilno, ali ostali su nepoznati uzroci povišene tjelesne temperature. Tada joj je urađena gastroskopija, kako bi se provjerila moguća anemija.

Doktorka Irina Goliševa, koja je obavila proceduru, utvrdila je da su grlo i jednjak pacijentkinje u idealnom stanju, ali zatim je endoskop otkrio neočekivani sadržaj želuca. U njemu se nalazila ogromna količina stranih tijela. Poslije detaljnog pregleda doktorka je utvrdila da se radi o ekserima i vijcima. Pokušala je pomoću endoskopa da ih izvadi, ali je uspjela da izvuče samo četiri eksera. Nije želila ženu da izlaže daljem riziku i hitno je pozvala hirurge radi konsultacija.

Rendgensko ispitivanje trbušne duplje pokazalo je da strani objekti mogu da izazovu oštećenje zidova želuca i zato su hirurzi preporučili hitnu operaciju pod totalnom anestezijom.

Među uklonjenim stranim tijelima bili su dugački ekseri, veliki vijci, matice, reze za vrata, dijelovi armature dugi do 15 centimetara, pa čak i srebrni lančić finoće 925. Na kraju su iz želuca izvađena 152 metalna predmeta koji su već počeli da oksidiraju, a niko osim same žene nije mogao da kaže koliko dugo su se predmeti tu nalazili. Poslije operacije pacijentkinja je smještena na odjeljenje za reanimaciju i trenutno je njeno stanje stabilno.

Pacijentkinja ne može da objasni kako su se ekseri i vijci našli u njenom stomaku jer je poslije moždanog udara djelimično izgubila moć govora. Prema riječima članova njene porodice, oni nisu ništa primijetili, ali su rekli da je patila od psihičkog poremećaja.

U septembru ove godine hirurzi su u istoj bolnici drugoj pacijentkinji iz želuca izvukli silikonsku sondu, koju su joj ljekari stavili prije 17 godina poslije moždanog udara radi ishrane, a poslije zaboravili da je izvade.

Pogledajte video:

 

(D.Š./Telegraf)

Komentari

komentara