Johanes Han dolazi u Sarajevo da provjeri i upozori!

252

Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han boravit će danas u Sarajevu gdje će sa zvaničnicima BiH razgovarati o reformama i procesu EU integracija BiH.

Han će provjeriti stepen ispunjavanja obaveza Bosne i Hercegovine iz “Reformske agende”, a posebno će se razgovarati i o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, jer su odgovori jedan od ključnih uvjeta za BiH na putu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Komesar EU će u Sarajevo doći sa preporukama da presude Tribunala u Hagu moraju biti ispoštovane, te da ne bio smjele uticati na međusobne odnose u BiH, na odnose između zemalja u regiji, a posebno na proces evropskih integracija.

Podsjećamo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon osude ratnih zločinaca, lidera tzv. Herceg-Bosne, izjavio kako će evropski put biti na “čekanju” sve dok se on ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

Han će, osim razgovora u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara, danas u Sarajevu otvoriti i novu zgradu Tužiteljstva BiH, čiju je izgradnju EU finansirala sa oko 1,4 miliona eura.

 

 

Radio bet/Izvor:BHRT

Komentari

komentara