menu Naslovna chevron_right
Sport

JUBILEJ /Prije 20 godina Ljiljani osvojili drugo mjesto na Dunhill cupu u Kuala Lumpuru

Urednik | 2. Marta 2017.
Tom pozivu prethodili su pobjeda i minimalan poraz protiv finalista sa Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994, prvo Italije (2:1) u Sarajevu a potom poraz u Manausu protiv Brazila (0:1).

Stigli su i pozivi iz Čilea, ali povoljniji uslovi iz Malezije, uticali su na odluku da Ljiljani nastupe na 37. Merdeka kupu, poznatijem kao Dunhill cup. Naravno i bila je nagrada za prvo mjesto od 100.000 dolara.

Pripreme u Puli

Sudjelovalo je osam reprezentacija podijeljenih u dvije grupe. U A su bili Kina, Malezija, Finska i Singapur. a u grupi B BiH, Zimbabve, Indonezija i Vijetnam.

Obzirom da je u prvenstvu BiH bila stanka, domaćin turnira omogućio je pripreme izabranicima Fuada Muzurovića u Puli u Istri. Izbornik Muzurović iako je to domaćin tražio, nije mogao povesti igrače iz inozemnih klubova, tako da je sa sarajevskog aerodroma u malom avionu Air Commerce sa samo dvadesetak mjesta odletjela reprezentacija za Pulu.

Avion je jedva letio obzirom da je oprema igrača zauzela više od pola mjesta u avionu, a kretanje igrača bilo je nemoguće. Mjesto u avionu, zauzeli su dva golmana Mirsad Dedić i Samir Šabanović, te Ševal Zahirović, Samir Bajtarević, Senad Begić, Admir Adžem, Dželaludin Muharemović, Sanjin Pintul, Asim Hrnjić, Nermin Vazda, Almir Turković, Pavo Dadić, Džemo Smječanin, Nudžein Geca, Sead Osmić, Izet Arslanović, selektor Fuad Muzurović, trener Mustafa Hukić, direktor Džemaludin Mušović, doktor Ismet Cico Arslanagić, ekonom Fuad Kečo i fizioterapeut Senad Žiga.

Malezijskoj ekspediciji u Puli su se pridružili Omer Joldić (Sloboda) i Senad Repuh (Sarajevo) koji su sa svojim klubovima bili na pripremama u Medulinu.

Gostovanje Ljiljana u Novoj Gorici

Nakon mini priprema u Puli, igrači su bili smješteni u hotelu Histrija, reprezentacija BiH odigrana je 16. februara 1997. godine u Novoj Gorici u Sloveniji prijateljsku utakmicu sa slovenskim prvoligašem HIT Goricom, i pobijedila sa 1:0.

Put Malezije se krenulo preko Zagreba, a u zračnoj luci Pleso pridružili su se još predsjednik i dopredsjednik saveza Jusuf Pušina i Bajro Bačić, te Mehmed Bajraktarević, ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, Ibrahim Zukanović trener, novinar Sinan Sinanović, predstavnik Patricka iz Fojnice Kenan Halilović i snimatelj Davor Pusić.

Nakon 24 sata leta preko Londona, 19. februara Ljiljani su stigli u Kuala Lumpur a tamo ih je dočekalo dosta Bosanaca i Hercegovaca. Pomoć na svakom koraku pružali su iz Ambasade BiH, kao i Dragan Cile Cicović, muzičar iz Sarajeva, koji je nakon rata stigao u Maleziju i svirao kraljevskom orkestru, kao i Jasmo Vejzagić, predstavnik Energoinvesta.

Ljiljani prvi u B grupi

Turnir se igrao na stadionu Merdeka, a otvoren je svečanom ceremonijom u kojoj su najviše pljeska zaradili igrači BiH. Pratili su ih domaćini sa zastavom BiH velikom oko 20 metara. Turnir, po nazivom 37. Merdeka kup otvorio je Malezijski kralj Sultan Ahmad Shah.

Prvu utakmicu u B grupi, reprezentacija BiH je odigrala protiv Vijetnama, slavila pobjedu od 4:0, potom su odigrali neriješeno sa Zimbabveom (2:2). Ova utakmica je trajala skoro tri sata, jer je često bila prekidana zbog proloma oblaka, a potom se moralo čekati da voda oteče sa igrališta.

Za prvo mjesto u B grupi, reprezentacija BiH je trebala pobijediti Indoneziju, ali nisu uspjeli u polufinalu izbjeći domaćina Maleziju, koja je imala ambicije za pobjednika turnira. Izabranici Fuada Muzurovića su pobijeli Indoneziju sa 2:0.

Stradanje doktora Ismeta Arslanagića

Nakon što je održan sastanak stručnog štaba sa igračima pred utakmicu sa Vijetnamom, doktor nekadašnje reprezentacije Jugoslavije a potom Bosne i Hercegovine, Ismet Cico Arslanagić, vrijeme do odlaska na stadion iskoristio je za kupovinu razglednica, što mu je inače bio veliki hobi.

Ali, u vrijeme odlaska iz hotela prema stadionu, doktora Arslanagića nije bilo, niko nije znao gdje, a tek na poluvremenu, predstavnici organizatora došli su po predsjednika Pušinu, i odveli ga u bolnicu. Naime, Arslanagića je na pješačkoj stazi oborio motociklista ali zahvaljujući akreditaciji ustavljeno je o kome radi. Nakon udesa popularni doktor ostao je u komi i umro je sredinom marta a njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su u Sarajevo.

Kinezi bolji u finalu, malezijski kralj čestitao Ljiljanima

U polufinalu reprezentacija BiH igrala je sa domaćinom Malezijom. Bila je to izuzetno teška utakmica, jer je sudac Korejanac imao zadatak da Malezijce odvede u finale. Selektor Muzurović nije mogao računati na Ševala Zahirovića, koji se razbolio, jednostavno je gubio težinu, a težak teren natopljen vodom bio najveća prepreka za igrače BiH.

Ipak, golom Asim Hrnjića u 36.minuti, BiH je povela i žestokom borbom sačuvala minimalnu prednost. Reprezentativci BiH su pokazali, kako se može boriti za boje svoje zemlje i teško da se tako nešto moglo ponoviti.

I tako je bilo u finalu, Kinezi su do odmora izmorili igrače BiH, Muzurović je imao samo 14 igrača na raspolaganju, jer je Turković dobio dva žuta kartona, Zahirović nije bio u kombinaciji a povrijeđeni su bili Osmić i Pintul.

U nastavku Kinezi su postigli tri gola, a koliko je bilo teško igrati, pokazao je u jednom trenutku Džemo Smječanin, kada je ubacivao loptu iz auta. Pao je skupa sa loptom po aut liniji. Ipak, reprezentativci BiH su priveli susret kraju i na zaradili nagradu od 50.000 američkih dolara.

Nakon dodijeljenih srebrenih medalja, među igrače na izuzetno blatnjav teren spustio se malezijski kralj Sultan Ahmad Shah i čestitao igračima BiH. U jednom trenutku u blatu mu je ostala cipela ali je nastavio dalje čestitati redom svim igračima BiH.

Posjeta Johor Bahru kod Singapura

Pred utakmicu sa Indonezijom predstavnik Enegoinvesta, koji je u Maleziji djelovao kao Energomal, Jasko Vejzović organizirao je posjetu gradilištima nekada velikog bosanskohercegovačkog giganta. Organizirana je posjeta prvoj trafostanici u Aziji, izgrađenoj 1956.godine u malezijskom poluotoku, a potom su obišlo u to doba najveće gradilište jedna trafostanice u svijetu a gradio je Energoinvest u Johor Bahru, mjesto u vrhu poluotoka preko puta Singapura. Ova trafostanica ima zadatak, da napaja državu Singapur, a izgrađena je u Maleziji jer minijaturni Singapur nije imao prostora za ovako veliku trafostanicu.

A, dan prije finalne utakmice sa Kinezima, NSBiH i Energoinvest organizirali su prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

“Viktorija” na Heathrowu

Povratak iz Kuala Lumpura bio također preko Londona i Zagreba, ali po dolasku na londonski Heathrow igračima BiH i delegaciji NS BiH, nije bio dozvoljen odlazak u hotelu izvan aerodromu, jer nisu imali britansku vizu. Nakon dvosatnih pregovora, kada se lopta pojavila među igračima i kada su počeli “viktoriju”, carinici su popustili da dozvolili 24 satni boravak u Londonu.

I let malim avionom iz Zagreba je odložen za jedan dan jer na Butmiru eksplodirala zaostala mina i aerodrom je bio zatvoren na jedan dan. Nogometna ekspedicija se vratila tek 5.marta.

(Klix)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset