Junker: Zapadni Balkan je najkoplikovaniji region u Evropi

325

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocijenio je u Strazburu da je Zapadni Balkan “najkomplikovaniji region u Evropi”.

On je pozvao EU da regionu posveti svu pažnju koja mu je potrebna.

Predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta Žan Klod Junker i Donald Tusk tokom plenarnog zasjedanja Evropskog parlamanta u Strazburu obavijestili su evropske poslanike o debati koju su lideri EU prošle nedjelje imali o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Najviši EU zvaničnicu su naglasili da je zemljama Zapadnog Balkana ponuđena jasna evropska perspektiva.

“Kada sam početkom ovog mandata Komisije rekao da neće biti novog proširenja do 2019. godine to je stvorilo konfuziju na Zapadnom Balkanu. Ipak, mi smo nastavili razgovore i pristupne pregovore sa zemaljama Zapadnog Balkana”, rekao je Junker.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan je najkomplikovaniji region u Evropi i u odnose sa tim zemljma treba ugradi svu pažnju koja im je potrebna.

Predsjednik EK kaže da zaključci oko kojih su se saglasile 27 zemalje članice na samitu održanom prošle nedjelje u Briselu jasno govore o namjerama i ambicijama EU kada je Zapadni Balkan u pitanju.

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk obavijestio je danas EP da su EU lideri pokazali nepodjeljenu podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi.

“Takođe smo dali i punu podršku evropski orjentisanim reformama i projektima u regionu. EU stoji iza obećanja datih u Solunu i u potpunosti podržava stabilnost i prosperitet u regionu”, ponovio je Tusk zaključke sa prošlonedjeljnog Evropskog savjeta.

On je još jednom upozorio na tenzije prisutne na Zapadnom Balkanu ocijenivši da “unutrašnji i spoljnšnji faktori” rade na destabilizaciji regiona.

(Nezavisne)

Komentari

komentara