Jusko na Samitu 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope predstavio stanje u oblasti prometa

286
Uz ministra Jusku, panelisti su Kocho Angushev, zamjenik premijera Makedonije, Iztok Seljak, koordinator projekta Edison, potpredsjednik Odbora Samit 100 i član Odbora “Hidria”, te Peter Boras, član Odbora “Robotics”.

Predstavljajući stanje i perspektive u ovoj oblasti i prometnom povezivanju uopće, ministar Jusko je istakao značaj usvajanja Okvirne strategije prometa BiH za period 2016.-2030. godine, čime su stvorene ne samo pretpostavke za razvoj infrastrukture nego i dekarbonizaciju i elektrifikaciju, s konačnim ciljem zaštite prirodnih resursa.

Kao primjer i mogućnost zajedničkog djelovanja u evrointegracijama, ministar Jusko je istakao Ugovor o uspostavi prometne zajednice Jugoistočne Evrope. U zaključku svog izlaganja, ministar Jusko je inicirao uključivanje Bosne i Hercegovine u projekt “Green Balcanica”, koji podrazumijeva gradnju e-punionica na koridoru Ljubljana – Zagreb – Beograd – Priština – Tirana – Dubrovnik – Zadar – Kopar, te se u sljedećem periodu očekuju intenzivne aktivnosti o ovom pitanju.

Na marginama Samita 100, ministar Jusko i sekretar ministarstva Igor Pejić održali su bilateralni sastanak s komesarkom za promet Violetom Bulc.

Komesarka Bulc je izrazila posebno zadovoljstvo postignutim značajnim napretkom u oblastima iz nadležnosti Ministarstva i projektima koje ono inicira i vodi. Ministar Jusko i sekretar Pejić su predstavili komesarki Bulc status infrastrukturnih i ostalih projekata te načelno usaglasili drugi kvartal 2018. godine kao termin službene posjete komesarke Bulc Bosni i Hercegovini.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara