menu Naslovna chevron_right
Zdravlje

Kada je pravo vrijeme da se krene sa vježbanjem nakon porođaja?

Urednik | 13. Avgusta 2017.

Tokom trudnoće mlade mame se ugoje prosječnih 15-ak kila, neke više, neke manje, ali većina poslije porođaja želi što prije da se vrati u staro tijelo.
Početak vježbanja zavisi od toga kakav je bio porođaj. Ne treba žuriti i nikako se ne smije ugroziti zdravlje i prirodni oporavak, kaže Aleksandra Vranešević fitnes instruktorka.

“Ako je porođaj bio prirodan, sa vježbama može da se krene šest nedjelja poslije tog divnog čina. To su specifične vježbe i nikako ne podrazumijevaju odlazak u teretanu ili na boks. Vježbe su lagane, počinje se sa desetominutnom šetnjom, obavezne su kegelove vježbe za jačanje karličnog dna, pa vježbe na podu.”

Konsultacija sa doktorom je obavezna prije početka vježbanja. Ginekolog mora da izda potvrdu da je sve u redu poslije porođaja.

Instruktorka Aleksandra kaže da je bitno da mame vode računa o položajima tijela tokom dojenja, podizanja bebe ili ustajanja iz kreveta.

“Najvažnije je da ojačamo karlično dno, onda se prelazi na leđa, pa na ruke i noge. Bitno je da se trup drži pod kontrolom.”

Vijesti.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset