Kako će u BiH biti obilježen Dan nezavisnosti, 1.mart?

453

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine biće obilježen nizom manifestacija na području Federacije BiH, ali i u Srebrenici i Distriku Brčko.

Centralni događaj biće svečana akademija koja će biti održana u sarajevskoj Vijećnici, kao i prijem koji organizuju članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Zajedničku svečanu akademiju u Vijećnici organizuju Forum parlamentaraca BiH 1990, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine sa područja Kantona.

Prethodno je planirano polaganje cvijeća na nekoliko lokacija u glavnom gradu: na mezarju Kovači, ispred Vječne vatre, na spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.godine, kao i na spomen obilježju na Vracama.

Prijemu u zgradi državnog Predsjedništva, večeras u 18 sati, neće prisustvovati član kolektivnog šefa države iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, kao ni drugi zvaničnici iz Republike Srpske.

Poznato je da vlasti tog dijela Bosne i Hercegovine 1. mart ne priznaju kao državni praznik.

U Mostaru će takođe biti održan svečani prijem povodom obilježavanja 1.marta, u organizaciji Vlade Federacije BiH. Polaganje cvijeća, u znak sjećanja na heroje odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH, biće upriličeno na spomen-obilježju Šehitluci.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari jedno je od rijetkih mjesta na području Republike Srspke gdje će ovaj datum biti obilježen.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici i svim palim borcima biće odata polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Takođe, predsjednik skupštine opštine Srebrenica Hamdija Fejzić organizuje prijem koji će biti upriličen u Kulturnom centru Srebrenica.

U Brčko Distriktu BiH, u organizaciji udruženja “Stećak”, biće održana svečana akademija.

U Bihaću će, povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, na kuli starog grada Sokolac biti podignuta velika državna zastava i održan kratki sat historije.

 

 

 

(BHRT)

Komentari

komentara