menu Naslovna chevron_right
MagazinZanimljivosti

Kako dobiti posao u Facebooku: Imate li ono što Zuckerberg traži?

Urednik | 25. Februara 2016.

Glavno pitanje na intervjuu za posao u Facebooku je sljedeće: “Na vašem najboljem danu na poslu, onom danu nakon kojeg dođete kući i pomislite kako imate najbolji posao na svijetu – šta ste radili?”

I iako na prvu može zvučati kao trik pitanje, Facebook ga koristi kako bi vidio da li ste neko ko svoj posao obavlja sa strašću i posvećenošću.

Zaposlene u kompaniji Facebook zapravo zanima da li ste u stanju slijediti njihovu misiju da ljudima omogućite da se što više povežu i podijele sa drugima sve što žele iz svog života.

“Cilj je povećati produktivnost, a Mark uvijek kaže kako nam je još uvijek ostalo pet milijardi ljudi koje moramo povezati”, kaže Miranda Kalinowski, dok se Mark Zuckerberg vodi politikom da će “uvijek zaposliti osobu za koju bi i sam radio.”

Baš kao i većina kompanija u Americi, iz Facebooka će svoje potencijalne buduće uposlenike kontaktirati telefonski, a nakon toga vas pozvati na lični intervju i provesti vas kroz firmu.

Miranda Kalinowshi, savjetuje nekoliko stvari na koje biste se trebali fokusirati ukoliko želite posao u Facebooku:

“Naučite kodirati: ne moraju svi biti stručnjaci za kodiranje, no poznavanje Javascripta uveliko može pomoći i otvoriti mnoga vrata.”

Kompanija traži hrabre ljude, i ne samo programere, nego i hakere koji su u stanju u svakom trenutku riješiti problem.

Pored toga, zaposleni u Facebooku moraju djelovati samoinicijativno i ne smiju očekivati da im neko svaki dan daje listu sa spiskom stvari koje taj dan moraju napraviti.

Firma također traži i različitost, te veću zastupljenost manjina i žena. Muški zaposlenici čine 68 posto, a 91 uposlenika su ili bijelci ili azijati, te iz ove kompanije smatraju kako je krucijalno da se to promijeni.

Facebook traži kreativne, angažovane ljude koji se nikad ne zadovoljavaju status quo postavom stvari i koji će uvijek raditi na tome da unaprijede svoju poziciju ili ono na čemu rade.

Facebook ima 13.000 zaposlenih u preko 64 kampusa širom svijeta, a vrijednost kompanije se procjenjuje na oko 245 milijardi američkih dolara.

Plate u Facebooku su prično velikodušne, a istraživači u ovoj kompaniji bivaju plaćeni sa 172.705 američkih dolara godišnje. Prosječni inžinjer ima godišnju platu od 160.172 dolara.

(Radio Bet/Izvor: Klix.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset