Kako je nastala čuvena crvena podloga na Lubuten cipelama

753

Zbog nebesko visokih potpetica seksi cipele sa crvenom podlogom Kristijana Lubutena najpoželjnije su cipele svih vremena.

Podloga njegovih cipela je crvena od 1993. godine, a kao inspiracija Lubutenu je poslužio, vjerovali ili ne, lak za nokte.

Lubuten je počeo da skicira cipele još kao tinejdžer, a prvi posao dobio je u jednom kabareu kao kostimograf. Modni kritičari smatraju da je to razlog njegove opsesije visokim potpeticama.

Lubeuten je cipele dizajnirao za poznate brendove poput Chanela, Yves Saint Laurenta i Maud Frizona, a prvi salon otvorio je 1991. godine.

Na ideju je došao slučajno nakon što je vidio crveni lak za nokte svoje asistentkinje. Obojio je crnu podlogu kako bi vidio kakav će biti rezultat, a zatim je odlučio da sve cipele podcrta crvenom bojom. Ostalo je istorija.

Znamenite “lubutenke” danas krase noge brojnih slavnih dama, a još više njihove ormane. Ipak, nije mali broj žena koje se žale da im je naporno da hodaju u Lubutenovim prelijepim modelima sa crvenim đonovima, na tankim štiklama visokim između 12 i 16 centimetara.

Ako ne mogu da koračaju u njima, ne moraju da ih nose. Štikle su bolno zadovoljstvo, i ja nimalo ne saosjećam sa onim ženama koje se žale na njih. Ako neke od njih hodanje na mojim visokim potpeticama doživljavaju kao kvazimazohističko iskustvo, treba da ih bace. Moj moto je: “Uzmi ili ostavi!”, kazao je jednom slavni dizajner.

Lubuten kaže da ima stotinak pari svojih cipela, ali da mu se često dešava da kad treba da izađe, shvati da jednostavno nema šta da obuje.

Novac sigurno nije razlog zašto je tako, jer godišnje proda oko 700.000 pari cipela. Vrijednost njegove modne imperije mjeri se milijardama, a sigurno ne bi uspio da nije beskompromisan kad su u pitanju cijene i kvalitet.

Njegove cipele inače koštaju između 500 i 4.645 dolara.

 

 

Komentari

komentara