menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Kako ljekar zna kojeg je spola beba

Urednik | 9. Novembra 2019.

Jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji postavljaju doktoru u toku ultrazvučnog pregleda trudnice, jeste – koji je spol djeteta?

Formiranje spoljnih spolnih organa ploda nastaje u prvom trimestru. Spol djeteta pouzdano je moguće odrediti ultrazvukom od 12. do 14. Sedmice trudnoće.

U toku ultrazvučnog pregleda, formirana struktura budućeg penisa je okrenuta okomito, na uzdužnu osovinu ploda, dok je klitoris uporedo položen. Također, i na poprečnim presjecima jasno se razlikuju ovi organi.

U daljem praćenju trudnoće (2. i 3. trimestru), potrebno je provjeravanje porasta penisa i registriranje testisa u skrotumima, kao i registriranje unutrašnjih organa djevojčica (maternice).

Potiskivanje zida mokraćne bešike od strane maternice je ultrazvučni marker u procjeni spola djeteta, kao i veličina distance između debelog crijeva i mokraćne bešike.

Mada je ovo, naizgled naivno, neizbjžno pitanje roditelja, iza njega se ponekad kriju ozbiljni problemi za doktora koji radi ultrazvučni pregled. Nepotrebno je naglašavati frustraciju roditelja kod pogrešnog određivanja spola. Zbog toga mnogi doktori izbjegavaju odgovor, čak i kada je trudnoća znatno uznapredovala.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset