menu Naslovna chevron_right
MagazinVijesti

Kako loša atmosfera na radnom mjestu može utjecati na vaše dijete

Urednik | 12. Novembra 2019.

Sve ono negativno što se dešava na poslu duboko utječe na psihu roditelja koji nerijetko svoje probleme s posla nose kući i tako ugrožavaju psihičko zdravlje svojih mališana, ali i odnos s njima.

Parovi koji nemaju djecu pri odabiru posla razmišljaju o tome kolika će im biti plata, da li će raditi posao koji vole i kako mogu napredovati. Međutim, oni koji imaju djecu moraju razmišljati o još jednom veoma važnom faktoru – utjecaju posla na djecu.

Svakodnevno izlaganje stresu i pritisku ostavit će posljedice na bilo koga, a roditelji se moraju boriti s tim da sve to ne prenesu na djecu i svoj odnos s njima.

Stranica Bright Side objašnjava načine na koje radno mjesto roditelja može utjecati na dijete.

Problem na poslu ne moraju uvijek predstavljati šefovi, nekad su to i kolege s kojima je teško sarađivati. Ako roditelji rade sa kolegama koji su neodgovorni i neozbiljni, vrlo je vjerovatno da će biti pod većim stresom u vezi sa završavanjem zadataka te će samim tim postati strožiji i autoritativniji i u kući.

Osim što će naštetiti svom odnosu s djetetom, roditelji će nerijetko pomisliti da ne vrše svoju dužnost roditelja kako treba, jer zbog posla imaju manje vremena za dijete, te će pokušati biti još strožiji i na pogrešne načine ustabiliti odnose sa svojom djecom.

Shodno tome, roditelji mnogo strožije gledaju i kažnjavaju greške svojih mališana te upravljaju mnogim aspektima života svoje djece. Oni zatim uče od roditelja i prenose tu agresivnost, depresiju i anksioznost na svoj život i odnos s drugim ljudima. Na taj način remete svoje društvene odnose, teško prihvataju sami sebe i samim tim teško ostvaruju nova prijateljstva.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset