Kako njegovati ispucale usne?

753

Kada vam tokom hladnih dana ispucaje usne, one ne samo da izgledaju loše, nego mogu izazvati nelagodnosti dok jedete, pijete ili pričate. Tu se može pojaviti niz problema koji dovode do infekcije usana. Zapravo je na samom početku mnogo važno razumjeti osnovni problem koji uzrokuje infekciju usana.

Herpes i druga slična virusna oboljenja mogu dovesti do oticanja ili do ispucalih usana. Ponekad nedostatak u ishrani može biti uzrok toga. Ako se ne pružaju tijelu dovoljne količine vitamina B12, folne kiseline i željeza, onda postoje šanse da dobijete infekciju usana.

Drugi razlozi mogu biti ekstremna hladnoću, alergije na hranu i gljivične infekcije. Zajednički simptomi su formiranje plikova koji se pojavljuju na unutrašnjem i vanjskom dijelu usana.

Evo nekoliko savjeta za ispucale usne.

Jogurt

Jogurt pomaže da se borimo s infekcijom usana. Poznat je po svojim ljekovitim svojstvima i vrlo je efikasan antiseptik.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji. Ovaj čarobni začin ima posebne moći ozdravljenja i godinama se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti. Ona sadrži neke važne protuupalne spojeve koji štite od brojnih štetnih bolesti. Napraviti kurkuma pastu i uzimajte 1 kašičicu s malo mlijeka.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je može pomoći za tretiranje brojnih infekcija. Možete ga koristiti na dva načina. Ili ga staviti direktno na područje gdje imate infekciju ili pomiješati jednu kašiku ricinusovog ulja u čaši toplog mlijeka i piti jednom dnevno, savjetuje Worldhealthinfo.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara