31.8 C
Gradačac
Srijeda, August 21, 2019
Naslovnica Magazin Kako su misterije Đani Versaćea promijenile 20. vijek

Kako su misterije Đani Versaćea promijenile 20. vijek

620

 

Da kao mali sebi nije obećao da će zavrijedjeti majčinu pažnju, vjerovatno danas ne bi bilo ugledne modne kuće Versaće. Njen tvorac italijanski dizajner Đani Versaće, od brojnih manekenki je napravio superzvijezde, a od svoje kompanije imperiju.

Modna kuća Versaće najviše je doprinijela da devedesete godine prethodnog vijeka budu upamćene kao početak ere slavnih manekenki i supermodela. Đani je svakoj od zgodnih manekenki plaćao je u to doba rekordnih 10.000 dolara za samo pola sata promocije njegove robne marke.

“Bio je prvi koji je shvatio važnost supermodela i slavnih osoba u prvim redovima, a modu je uspio da postavi na međunarodni nivo. Uživao je u pažnji koju su mu poklanjali mediji, ali je u isto vrijeme i upravljao njima. Svi su krenuli njegovim stopama”, rekla je jednom prilikom Đanijeva prijateljica Ana Vintur, urednica prestižnog modnog magazina Vogue.

Ovaj čuveni italijanski dizajner modna dešavanja pretvarao je u nezaobilazne javne događaje, a glumačke i pjevačke zvijezde natjerao je da poziraju u njegovim visokobudžetnim reklamama koje su snimali tada cijenjeni fotografi.

naomi-campbellMadona, Džon Bon Džovi, Prins, Elton Džon, Naomi Kembel, Sindi Kraford, Linda Evanđelista fotografisali su se kako bi pomogli prodaju kolekcije skrivene pod zaštitnim znakom kuće – meduzom.

youtube_profile

Taj lik iz grčke mitologije od 1978. godine nezaobilazan je kao detalj na svim artiklima iz fabrike Versaće.

“Meduza simbolizuje ljepotu i fatalni šarm grčkih klasika u umjetnosti i filozofiji. Ona predstavlja jedinstvo ljepote i jednostavnosti koja vas bukvalno hipnotiše”,  objasnio je Đani koji je inspiraciju za svoje kreacije često pronalazio tokom šetnji kroz grčke i rimske ruševine u blizini svog doma.

6bd20fa6-949c-41d4-a45b-c3bad5b9172f

Rođen je 2. decembra 1946. godine, u industrijskom gradiću Ređo Kalabrija, na jugu Apenina. Od malih nogu bio je vrlo neobičan i može se reći da je djetinjstvo proveo u majčinom butiku. S obzirom na to da su je uvijek smatrali nižom klasom, krojačica Frančeska odlučila je da se na prvom mjestu dokaže samoj sebi. S ono malo novca koji je porodica imala otvorila je atelje. Posao joj je cvjetao i uskoro je postala ponosna vlasnica nekoliko butika širom Italije. Maleni Đani, budući modni genije, dane je provodio u trgovini i posmatranju kako se odjeća šije. Divio se elegantnim damama koje su dolazile u butik njegove majke i još tada znao je da će postati dizajner. Uprkos tome, sa Frančeskom nije imao skladan odnos.

Ona nije obraćala pažnju na mlađeg sina, a poznato je da takav propust u vaspitanju djece kasnije ima uticaja na formiranje njihove ličnosti. Majka je više energije ulagala u starijeg sina Santoa, kao i ćerke Donatelu i Tinu koja je sa 12 godina umrla od tetanusa.

“Možda je to smisao mog života i rada da pridobijem majčinu pažnju”, otkrio je jednom prilikom ovaj genijalni kreator.

S druge strane, o svom ocu godinama nije progovorio ni riječ, a neki tvrde da se stidio njegovog skromnog porijrekla. Antonio, trgovac ugljem, imao je malo uticaja na vaspitanje svoje djece, a tokom života postao je vlasnik radnje koja je prodavala električne aparate. U slobodno vrijeme čitao je poeziju, ali u njihovoj kući Frančeska je definitivno nosila pantalone.

Đani je već sa 18 godina počeo da radi u majčinom butiku. Tu je izložio i svoju prvu kolekciju koju je sa 22 godine dizajnirao za jednog lokalnog proizvođača odjeće. Iako je volio modu i muziku, upisao je Arhitektonski fakultet, ali znanje koje se tamo stiče, nije želio da razvija, osim na nivou inspiracije za svoje modne igrarije.

Kada se pročuo glas o talentovanom dizajneru sa juga Italije, Đani je 1972. godine otišao na sjever zemlje, u Milano, gdje je napravio kolekcije za nekoliko modnih industrijalaca. Pristigao mu je poziv iz modne kuće Florentine Flowers. Oduševljeni onim što im je Đani kreirao, nagradili su ga honorarom u iznosu od četiri miliona lira.32f650e550b9181d_GettyImages-524868656

Prošlo je samo dva mjeseca otkako je Đani dospio u evropski modni centar, a već je predstavio svoju kolekciju. Na iznenađenje svih, modeli su bili izrađeni od kože. Na taj način on je postao jedan od prvih modnih dizajnera koji je kožu izabrao kao materijal koji je uvrstio u svoje kreacije. Tada još nije radio pod vlastitim imenom, ali se i to ubrzo promijenilo.

Nakon što je diplomirao poslovnu administraciju, Đanijev brat Santo došao je 1976. godine u Milano. Njih dvojica su zajedničkim snagama radili na stvaranju carstva Versaće, a godinu dana kasnije, pridružila im se i sestra Donatela.gianni-versace-03-2000

Svoju prvu kolekciju predstavio je u martu 1978. godine i tako oduševio sve koji su imali priliku da prisustvuju tom događaju. Ovaj uspjeh donio mu je samopouzdanje i vjeru da je izabrao pravi put. Odlučio je da proširi svoju imperiju i bio je jedan od malobrojnih ljudi koji su imali nadzor nad čitavim procesom razvijanja brenda – od dizajniranja do prodaje. Često je isticao kako sve to ne bi bilo moguće da nije imao podršku članova svoje porodice.

Đani je uvijek otvoreno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji. Od 1982. godine bio je u vezi sa manekenom Antonijem Damikom, članom milanske Skale, a upoznali su se na premijeri baleta Josephs Legende.

38bd10256434862661d1cc759ebe06de

A da je njegova istinska sreća počivala u kontaktu sa bratancima Frančeskom i Antonijom, kao i Alegrom i Danijelom, nasljednicima njegove sestre, znala je i hladnokrvna Ana Vintur.

“Najsrećniji je bio kada je okružen djecom. Tada čak nije razmišljao ni o svojoj narednoj kolekciji. Za njih je gradio ovo carstvo i to mu je značilo sve na svijetu”, priznala je čuvena novinarka.

Kada se Đani u ljeto 1997. godine na današnji dan vraćao iz jutarnje šetnje, ubijen je na kapiji svog doma u Majamiju.

Pomahnitali serijski ubica Endrju Kananan, u kratkom razdoblju ubio je petoro ljudi, uključujući i slavnog dizajnera. Nagađa se da je njegov osnovni motiv bio bijes zbog pretpostavke da je HIV pozitivan. Ipak, nalazi poslije obdukcije pokazali su da je bio u zabludi.

Razlog Đanijevog ubistva nikada nije u potpunosti razjašnjen. Policija je rekla da nemaju jasan motiv, a šef policije Majamija u to vrijeme je rekao da nije siguran da će ikada znati sve odgovore.

Kunanan se ubio osam dana kasnije na svom brodu, koristeći isti pištolj kojim je ubio i Đanija.AndrewCunanan

Nakon Đanijevog ubistva, sav pritisak je pao na njegovu sestru Donatelu. Ona je uprkos svemu uspjela da brend izvede na pravi put.

Pola svog carstva, Đani je ostavio sestričini Alegri. Iako je njegov ljubavnik Antonio još neko vrijeme ostao u firmi, loši odnosi sa Donatelom natjerali su ga da sreću potraži negdje drugdje.

U svom testamentu, velikodušni dizajner ostavio mu je 30.000 dolara mjesečno i to do kraja njegovog života.

Komentari

komentara