Kakve veze imaju kafa sa prijateljem i vaš uspjeh i sreća?

378

Koliko je važno da vas neko podržava, ohrabruje i podsjeća vas na to da ste pametni i da možete mnogo toga – znate i sami. Ipak, nauka ima neke konkretne dokaze.

Naime, istraživači su objavili u žurnalu “Plos One” zaključke eksperimenta u kome je učestvovalo 221 student sa Ohajo Univerziteta.

Studenti psihologije su prvo radili vježbu u kojoj su rangirali vrijednosti (porodične/prijateljske, duhovne/religijske, naučne/saznajne) i to po redu koji je za njih imao značaj.

Zatim su podijeljeni u dvije grupe – jedna grupa je trebalo da 10-15 minuta piše o tome zašto im je njihova najveća vrijednost (koju su najviše rangirali) značila do sada. Druga grupa je bila “kontrolna”, i trebalo je da piše o tome kako je njihova najniže rangirana vrijednost mogla da bude značajna za druge.

Ova vježba urađena je na početku kursa, a zatim je ponovljena na početku prvog ispita – iz matematike.

Istraživači su uvidjeli da su studenti, koji su se našli u prvoj grupi, i pisali o svojoj najvećoj vrlini, bolje uradili test u odnosu na one iz “kontrolne” grupe.

Kakve veze imaju lične vrijednosti sa testom iz matematike?

Prema naučnicima, ali i drugim studijama koje su pokazale slične rezultate, ključno je to što studenti imaju vremena da razmotre svoje prioritete i svoj indentitet, manje su pod stresom i test iz matematike ne djeluje im toliko zastrašujuće.

“Ima efekat grudve snijega koja se kotrlja niz brdo. Potvrde vrijednosti pomažu da studenti osvoje neke male ‘pobjede’ na času. To ih vodi do toga da pokušavaju i teže stvari i uspiju u tome, i to pravi ciklus uspjeha,” rekla je Elen Piters, vodeći autor studije i profesor psihologije u Ohaju.

Kako bismo to mogli da primijenimo na naš život?

Možete da sjedite svakog dana i zapisujete u dnevnik neka vaša lična dostignuća, uspjehe, male ili velike napretke, srećne trenutke, nešto što ste postigli… Možete i da se podsećate nekih ranijih ‘pobjeda’. Takođe, možete da radite i druge stvari u kojima ste dobri i koje vas ispunjavaju. Ili da učite nešto novo, i da svakog dana gledate koliko ste napredovali.

Isti efekat može da ima i kafa sa dobrim drugom ili drugaricom – pravim prijateljima koji vas podsjećaju koliko vredite i koji vjeruju u vas i onda kada vi već dugo sumnjate u sebe. Ta kafa sa prijateljem imaće i veći efekat za vašu dušu. A to će se dalje odražavati i na vaše samopouzdanje i sve drugo što ćete nadalje raditi.

Komentari

komentara